Medicii pediatri explica cele 3 mari greseli pe care le fac parintii in caz de gripa

/ / Modificat: 2019-02-03
Medicii pediatri explica cele 3 mari greseli pe care le fac parintii in caz de gripa

Medicii pediatri explica unele dintre cele mai mari greseli pe care le fac parintii atunci cand copii sunt raciti sau au gripa. 

Specialistii spun ca foarte multi parinti se tem de vaccinul antigripal si ca multi dintre acestia inca mai au convingerea ca antibioticele rezolva bolile acute febrile respiratorii. 

Iata explicatiile medicilor pediatri: 

"In primul rand, un test facut acasa pentru detectie rapida de gripa nu substituie deloc consultul la medic. Eu ca pediatru incurajez parintii care au un copil ce pare bolnav, cu boala febrila, sa mearga la medic, nu sa-si sune doctorii de familie sau sa citeasca pe internet, a explicat dr. Mihai Craiu, citat de digi24.ro.

Al doilea lucru este convingerea noastra, a romanilor, ca antibioticele rezolva bolile acute febrile respiratorii. Doua treimi dintre parintii romani care au copii cu febra asteapta prescriptie de medicamente, a aratat dr. Craiu. 

„Eu imi invat rezidentii ca in cazurile in care parintii cer antibiotice sa investeasca cinci minute intr-o discutie blanda cu parintele. in fond, noi suntem avocatii copilului, nu ai spaimelor parentale”, spune pediatrul.

Vaccinul antigripal din Romania este unul dintre cele mai sigure

Al treilea lucru este spaima de vaccin. "Avem o fobie care e intr-o crestere accelerata si se cauta tot felul de explicatii: ba ca e alergic la ou, ba ca nu e momentul. Raspunsul scurt si clar este ca vaccinul antigripal existent in Romania este unul dintre cele mai sigure, daca e facut la momentul oportun - momentul oportun e undeva in noiembrie, nu acum, dar poate fi facut si acum, intrucat in doua saptamani apar anticorpii", a explicat dr. Craiu. 

„La niciun fel de vaccin nu exista o eficienta de suta la suta. Poti sa te vaccinezi si sa faci gripa, dar nu faci gripa din cauza vaccinului, asta e o informatie eronata, ci poti sa fii deja in incubatie sau poti sa nu faci anticorpi de la vaccin. Sunt cazuri rare, in general sunt oameni care au deja probleme imunologice, dar exista. Dar n-are nicio legatura cu vreun efect prost al vaccinului”, spune, la randul sau, dr. Simina Florescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Tropicale „Victor Babes”.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gripa Antibiotice Antibiotice copii

Articole recomandate

Citeste si despre