Ghid de protectie anti-COVID-19 pentru parinti si copii

/ / Modificat: 2020-10-23
Ghid de protectie anti-COVID-19 pentru parinti si copii

Anul 2020 este unul in care trebuie sa fim mult mai atenti la infectiile respiratorii, in contextul pandemiei de coronavirus. Pentru a putea sa ne ferim COVID-19, este foarte important sa acordam o atentie foarte mare igienei. 

Desi complicatiile infectiei cu coronavirus apar destul de rar la copii, parintii trebuie sa ii ajute pe micuti sa se protejeze. Dr. Phyto a lansat un Ghid de protectie anti-COVID pentru parinti si copii.

Iata cateva sfaturi importante pentru sanatatea familiei tale si prevenirea raspandirii infectiilor cu coronavirus: 

Cum trebuie sa poarte copiii masca de protectie

Alege-i masca potrivita dupa criteriile de mai jos:

  • sa ii acopere nasul si gura;
  • sa fie adaptata varstei acestuia;
  • sa nu ii ingreuneze respiratia.

Ofera-i la scoala copilului de peste 5 ani cel putin trei masti de protectie de rezerva, ambalate individual, confectionate din bumbac sau din material textil.Acestea trebuie schimbate la fiecare 2 ore sau cand se umezesc.

Copilul trebuie sa poarte masca de protectie in cazul in care nu poate fi respectata distanta de de cel putin 1,5 m fata de celelalte persoane.

Distanta fizica

Invata copilul importanta distinctiei intre spatiu inchis si cel deschis. Discuta cu copilul tau si explica-i, in mod repetat, sa pastreze distanta de cel putin 1,5 m fata de celelalte persoane si sa stea in aer liber cat mai des, respectand, de asemenea, distantarea sociala. 

Discuta cu profesorii si cu administratia scolii la care merge copilul tau despre cum vor fi organizate orele in clasa si in afara ei (orele de educatie fizica, ateliere etc.) si celelalte activitati extracuriculare. Invata copilul, prin intermediul jocului, tehnica corecta a spalarii mainilor. Explica-i de ce este important sa se spele pe maini cu regularitate, acasa si la scoala, inainte si dupa masa, cand stranuta sau tuseste si cum sa isi ajusteze masca pentru fata.

La primele semne de boala, adreseaza-te medicului de familie sau apeleaza serviciul de urgenta 112. Chiar daca nu prezentati semne de boala, anunta medicul de familie si autoizoleaza-ti copilul si familia la domiciliu timp de 14 zile, daca:

  • ati calatorit in ultimele doua saptamani in tari cu risc sporit de infectare cu virusul SARS-COV-2(zone rosii);
  • ati intrat in contact direct cu persoanele care au fost testate pozitiv cu noul coronavirus.

Urmeaza o rutina zilnica bazata pe spalatul corect pe maini cu apa si sapun cel putin 20 secunde,  respecta cerintele scolii privind alimentatia copilului tau la scoala, dar ai grija si de alimentatia lui acasa, care trebuie sa includa toate substantele nutritive necesare pentru o crestere si dezvoltare armonioasa.

Citeste Ghidul pentru protectie anti-COVID 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre