Efectele ciudate ale infectiei cu coronavirus la copii. Multi continua sa aiba simptome si dupa vindecare

/ / Modificat: 2020-08-11
Efectele ciudate ale infectiei cu coronavirus la copii. Multi continua sa aiba simptome si dupa vindecare

Efectele infectiei cu coronavirus asupra copiilor nu par sa fie atat de severe. Cu toate acestea, specialistii nu pot trage concluzii clare asupra modului in care actioneaza boala asupra micutilor. Unii dintre copii ajung sa aiba simptome si sa se simta rau chiar si dupa luni bune dupa ce s-au vindecat de COVID-19, potrivit CNN. 

Unul dintre cazurile ciudate ale infectiei cu coronavirus la copii este cel al Indianei Evans, o fetita de 14 ani din Regatul Unit, care a avut o tuse persistenta in luna martie. De atunci, insa, desi s-a vindecat de COVID-19, micuta continua sa se simta rau. 

Dansatoare, Indiana obisnuia sa exerseze 16 ore pe saptamana. Din pacate insa, dupa ce s-a vindecat de coronavirus, ea nu a mai putut dansa, deoarece abia poate sa mearga un drum scurt pana la supermarket fara sa se simta rau.

Dupa prima saptamana de tuse, fetita a inceput sa se simta mai bine. 10 zile mai tarziu ea a acuzat stari de oboseala si epuizare. A incercat sa tina pasul cu activitatile scolare si cu dansul, insa simptomele au continuat sa se irautateasca la cel mai mic efort. 

In zilele urmatoare, ea a inceput sa aiba migrene si sa vada flash-uri de lumina in ochi. „Fata si ochii i s-au umflat si a facut o iritatie pe piele, pe tot corpul”, a spus mama fetei. Indiana a fost dusa la doctor dupa ce a inceput sa aiba dureri in piept si palpitatii cardiace, insa medicii i-au spus ca trebuie sa se odihneasca. Analizele de sange si radiografiile nu au aratat vreo problema.

La fel ca multi alti copii care s-au imbolnavit in primele saptamani ale pandemiei in Regatul Unit, Indiana nu a fost testata pentru coronavirus. Mama ei spune ca medicii au diagnosticat-o cu oboseala post-virala post-COVID.

Cu aceleasi probleme s-au confruntat si cei trei copiii ai unei familii din SUa, care au trecut prin mai multe valuri de simptome. 

Micutii au trecut progresiv prin simpome precum dureri de cap, febra usoara, dureri ale articulatiilor, frisoane, iritatii de piele, reflux gastric, diaree, insomnii, pierderea gustului si mirosului, tuse si umflarea mainilor si picioarelor.

La acel moment, Stefanic spune ca nu erau inca disponibile testele pentru coronavirus, insa medicul de familie le-a confirmat ca simptomele sunt cele pe care le are un bolnav de COVID-19.

Un alt copil, din Anglia, care inca sufera de pe urma bolii desi s-a vindecat, se confrunta cu sangerari nazale in fiecare zi. Fratele sau geaman a avut stare de rau si diaree pe o perioada de mai multe saptamani.

O alta mama din sudul Angliei spune ca fiul ei a trecut prin simptome precum conjunctivita, stare generala proasta, febra si pierderea apetitului. Desi toate au durat o perioada de cateva saptamani, multe au disparut si au reaparut ulterior. Copilul inca sufera de lipsa de apetit, a spus femeia. 

Informatii stiintifice putine 

Oamenii de stiinta spun ca multi dintre copiii care au fost infectati cu coronavirus au prezentat sindromul inflamator, iar decesele au aparut la un numar mic de copii. 

Dr. Nathalie MacDermott, cercetatoare la King’s College si medic la un spital din Londra, spune ca nu exista inca informatii stiintifice concrete cu privire la efectele de lunga durata ale bolii. Mai mult, din cauza numarului mic de copii afectati, viitoarele studii ar trebui sa ia in calcul copii din mai multe tari.

Desi oamenii incep sa devina din ce in ce mai constienti de efectele pe termen lung pe care le are infectia cu coronavirus asupra adultilor, exista inca multe semne de intrebare cu privire la efectele pe termen lung pe care boala le poate avea asupra copiilor.

Sursa: digi24.ro 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre