60.000 de cazuri de infectii respiratorii acute! Avertismentul medicilor pentru parinti

/ / Modificat: 2019-01-05
60.000 de cazuri de infectii respiratorii acute! Avertismentul medicilor pentru parinti

Gripa face ravagii! Din pacate, in Romania s-a inregistrat primul deces din cauza gripei: un barbat de 53 de ani din judetul Galati care avea si alte complicatii si nu fusese vaccinat. Medicii atrag atentia ca numarul infectiilor respiratorii severe s-a dublat in doar o saptamana!

In aceasta perioada s-au inregistrat de 20 de ori mai multe cazuri de gripa comparativ cu anul trecut, dupa cum anunta medicul Tudor Ciuhodaru, medic primar medicina de urgenta – coordonatorul Unitatii de Primire Urgente de la Spitalul Clinic de Urgente “Sfantul Ioan” din Iasi, pe pagina sa de Facebook. Anul trecut gripa a dus la 129 de decese.

 Gravidele si copiii, categorii de risc

Cei mai vulnerabili in fata infectiilor respiratorii sunt copiii sub 5 ani, gravidele, persoanele de peste 65 de ani, imunodeficientii, pacientii cu afectiuni respiratorii sau cardiovasculare cronice.

“Majoritatea celor care se imbolnavesc de gripa se vor recupera in cateva zile, insa cei din grupele de risc sunt predispusi la complicatii serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, insuficienta respiratorie, miocardita, insuficienta cardiaca.

Transmiterea de la o persoana la alta se face cu mare usurinta pe cale aeriana (vorbire, tuse, stranut) sau prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii aflate pe mainile acestora sau pe suprafete contaminate.

Nu temporizati consultul medical mai ales daca va incadrati in grupele cu risc”, recomanda medicul.

 Antibioticele, periculoase!

 “Tratamentul pentru gripa trebuie instituit cat mai rapid, acesta fiind mult mai eficient daca este aplicat in primele 2 zile de la debutul bolii.

 Evitati automedicatia. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie facut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialistilor.

Antibioterapia fara discernamant eslte nu doar inficienta, ci si potential periculoasa! Poate duce la selectionarea germenilor rezistenti, agravarea afectiunilor de baza sau da efecte secundare multiple nadorite”, atentioneaza medicul Tudor Ciuhodaru.

Cum ne protejam: 4 reguli simple

“Evitati contactul cu persoanele bolnave: evitati aglomeratiile (mijloace de transport in comun, spatii publice) unde exista risc crescut de a intra in contact cu o persoana infectata, nu stati langa persoanele care tusesc sau stranuta, nu vizitati si nu duceti in colectivitati, mai ales scolare, persoanele bolnave.

Nu duceti copilul in colectivitate daca prezinta febra, frison, tuse, secretii nazale abundente!

Pacientul va fi izolat de restul familiei intr-o camera separata luminoasa, aerisita, cu o temperatura medie de 22 – 24 grade.

Respectati regulile generale si individuale de igiena: utilizarea batistei si spalatul pe maini, pusul mainii la gura atunci cand tusim sau stranutam, evitarea contaminarii prin atingerea cu mainile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnica a locuintelor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum si igienizarea spatiilor si a suprafetelor. Spalati-va cat mai des pe maini cu apa si sapun, spalatul trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde, insistand pe pliurile si spatiile interdigitale, apoi uscati mainile cu prosoape de hartie sau aer cald sau daca nu sunteti in apropierea apei puteti utiliza, cu eficienta mai redusa, un dezinfectant pe baza de alcool.

Evitati stresul termic: imbracaminte adecvata, consumul de lichide calde, evitarea deplasarilor matinale si nocturne cand este foarte frig, alternarea repausului in spatii incalzite precum institutiile pubilice si magazine.

Respectati un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe si legume proaspete, bogate in vitamine, renuntarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihna”, recomanda medicul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gripa Gripa copii

Articole recomandate

Citeste si despre