5 mituri despre febra la copiii mici

/ / Modificat: 2014-12-08
5 mituri despre febra la copiii mici

Febra la copiii mici este un fenomen destul de des intalnit, dar in fata caruia tinerii parinti, care se confrunta cu aceasta pentru prima data, au tendinta de a se ingrijora peste masura. Temerile cele mai mari ale acestora sunt legate de consecintele pe care febra le poate avea, ca de exemplu afectarea sistemului cerebral sau paralizie.

Iata mai jos cinci mituri despre febra la copiii mici!

Copilul are febra daca temperatura lui este peste 38 grade C

Adevarat! Putem considera ca micutul are febra atunci cand observam ca temperatura lui depaseste 38 grade C. Temperatura poate varia in functie de cum este masurata. Pentru a putea evalua corect starea unui bebelus sub patru saptamani, se recomanda masurarea temperaturii cu un termometru electronic, sub axila. Pentru copiii care au varsta pana in cinci ani, poate fi folosit acelasi tip de termometru, cu care se poate lua temperatura inclusiv de la nivelul urechii.

Febra este periculoasa

Adevarat! Febra este raspunsul organismului la o infectie generata de bacterii sau de virusuri. Odata ajunsi in organism, factorii infectiosi elibereaza agentii febrili care, la randul lor declanseaza febra. Pe de-o parte, aproximativ 39-74% dintre copiii cu varsta mai mica de cinci ani fac febra, cauzele acesteia fiind cel mai adesea raceala sau gripa. Pe de alta parte, in aproximativ 1% dintre cazuri, poate fi vorba despre infectii bacteriene grave precum meningita sau pneumonie, situatie in care febra poate pune in pericol viata copilului.

Febra la copilul mic nu poate fi tratata

Fals! Pentru reducerea febrei la copiii cu varste mici, pana in cinci ani, exista clasa de medicamente denumite generic "antitermice". Acestea se elibereaza fara prescriptie medicala si parintii le pot administra copiilor pana la si dupa consultul medical de specialitate. Este bine de stiut faptul ca antipireticele care contin ibuprofen au proprietatea de a reduce febra chiar in interval de cincisprezece minute, efectele acestora avand durata de pana la opt ore de la administrare.

Copiii care au intoleranta la zahar nu pot primi antitermice

Fals! Parintii ai caror copii au intoleranta la zahar pot alege formule de antitermic pe baza de ibuprofen care nu contin zahar. Acestea sunt disponibile sub forma de suspensie orala, cu diferite arome precum portocale sau capsuni, gusturi placute care ajuta ca acestea sa fie mai usor primite de catre copii. De asemenea, antipireticele suspensie orala pot fi administrate cu usurinta, in doza corecta, datorita seringii cu marcaj special care insoteste produsul.

Paracetamolul si ibuprofenul pot fi administrate alternativ

Adevarat! Pentru reducerea febrei la copiii cu varsta intre 3 luni si 12 ani, parintii pot administra acestora antipiretice care contin ibuprofen sau paracetamol. Trebuie stiut faptul ca medicii recomanda ca acestea sa nu fie incluse in tratament simultan, iar alternarea lor nu ar trebui sa devina o obisnuinta. De asemenea, studiile au dovedit faptul ca ibuprofenul administrat exclusiv este mult mai eficient inca din primele patru ore decat daca ar fi alternat de paracetamol.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre