Trebuie sa curatam gingiile bebelusilor?

/ / Modificat: 2021-05-30
Trebuie sa curatam gingiile bebelusilor?

Multe mame se intreaba daca trebuie sa curete gingiile bebelusilor. Adevarul este ca gingiile bebelusului trebuie curatate inca din primele zile de la nastere. Cu cat acorzi atentie ingrijirii gurii de la varsta mai frageda, cu atat copilul va deprinde mai usor obiceiuri sanatoase si va avea o mai buna sanatate orala pe viitor.

Igiena orala nu trebuie facuta dupa aparitia primului dinte. Este important ca aceasta sa se faca din primele zile, astfel incat gingiile sa fie curate si copilul sa se obisnuiasca. In acest fel periajul nu va reprezenta o noutate odata cu eruperea dintilor si nu te vei confrunta cu refuzul periajului.

In plus, curatarea gingiilor copiilor reduce riscul de aparitie a cariilor dentare, in viitor, si atenueaza disconfortul din timpul eruptiilor dentare.

Ce trebuie sa stii despre gingiile bebelusului

Pentru bebelusi cavitatea bucala este foarte importanta. In primul an de viata, copilul se foloseste de gura pentru a descoperi lumea inconjuratoare. Orice parinte stie ca bebelusul are obiceiul de a duce totul la gura.

Gingiile bebelusului joaca un rol foarte important in examinarea lumii inconjuratoare, dar si in descoperira hranii. In timp ce suge gingiile sunt “lipite” pentru a-l ajuta sa extraga laptele.

Gingiile pot fi observate foarte usor in gura copilului. Au o culoare rozalie si acopera osul pe care vor erupe dintii. Unele zone ale gingiilor se pot observa mici umflaturi. In acele locuri exista deja mugurii dentari, care stau sa erupa.

Unii copii pot avea mici formatiuni alb-galbui pe gingii. Acestea sunt nodulii lui Bohn, o tulburare inofensiva in care resturile de tesut glandular embrionar persista, insa vor disparea de la sine cu timpul.

De ce este important sa cureti gingiile copilului, inca din primele zile de la nastere

Pe langa faptul ca bebelusul se va obisnui inca de la inceputul vietii cu igiena dentara, curatarea gingiilor are beneficii enorme pentru sanatatea acestuia:

  • Prevenirea infectiilor.  Prin spalarea gingiilor se elimina urmele de lapte si bacterii care raman pe limba si gingii. In cazul in care acestea nu sunt eliminate, bacteriile se inmultesc necontrolat si se pot produce infectii, in special in timpul eruperii dintilor.

  • Masarea gingiilor. In timpul curatarii gingiilor se efectueaza un masaj la nivelul acestora. Masajul ajuta la intarirea gingiilor, dar si la atenuarea durerilor din timpul eruptiilor dentare.

Cum se curata in mod corect gingiile bebelusului

Pentru a curata gingiile bebelusului ai nevoie doar de tifon steril si apa plata. Inainte de a-i spala gingiile este important sa te speli foarte bine pe maini cu apa si sapun. Asaza apoi copilul pe genunchi, cu capul sprijinit cu una dintre maini. Pe degetul aratator de la cealalta mana infasoara putin tifon si uda-l cu apa. Deschide usor gura bebelusului si freaca-i usor gingiile cu miscari circulare. Curata, de asemenea, limba si interiorul obrajilor.

Cand observi aparitia primului dinte este important sa faci trecerea la o periuta de dinti. Pentru inceput poti folosi degetare din silicon care sunt extrem de moi. Pe masura ce dintele creste se poate utiliza pasta de dinti speciala pentru copii. Din acest moment este important sa mergi cu bebelusul la stomatolog si sa respecti instructiunile de igiena indicate de acesta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre