Frica de dentist - Cum inlaturam teama copilului de medicul stomatolog

/ / Modificat: 2018-03-08
Frica de dentist - Cum inlaturam teama copilului de medicul stomatolog

Articol scris de dr. Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul clinicii Orto-Implant Expert

Multi copii se tem de stomatolog fie pentru ca au trecut printr-o experienta neplacuta, fie pentru ca le-a fost indusa teama de catre cei din jur, dar si pentru ca la varste mici teama de necunoscut este un lucru comun, normal. La modul ideal, ar trebui ca cel mic sa fie obisnuit cu vizita la medicul stomatolog inca de la o varsta frageda, pentru ca frica sa nu apara. Daca acest lucru nu se intampla, iar teama se instaleaza, parintele are un rol esential in a ajuta copilul sa o depaseasca.

Frica de dentist la copii: 5 moduri prin care sa-l faci pe copil sa aiba incredere in stomatolog

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a enumerat cativa pasi prin care copiii pot fi ajutati sa vina cu incredere in cabinetul stomatologic:

1. Aflati din timp motivul real al fricii

Numai identificand corect cauza reala, asa cum o percepe si exprima copilul si nu cum o banuieste parintele, poate fi gasita cea mai buna solutie pentru inlaturarea ei sau macar pentru a ajuta copilul sa o tina sub control.

2. Identificarea stomatologului potrivit

Un medic calm, bland, dar ferm, empatic si comunicativ, pe cat posibil cu experienta indelungata de lucru cu copiii, va reusi sa il ajute pe cel mic sa se simta in largul lor pe scaunul din cabinetul stomatologic.

3. Discutia cu stomatologul

Este recomandat ca medicul sa fie instiintat cu privire la problema copilului. Astfel, programarea se va face, de preferat dimineata, cand cel mic este mai odihnit si cooperant, eventual dupa un alt copil netemator sau un frate mai mare cu care copilul se poate identifica inconstient si care va servi discret ca exemplu.

4. Programarea vizitelor cand copilul nu are o durere sau alta afectiune acuta

Vizitele treptate, de acomodare cu medicul si mediul din cabinetul dentar, fara a executa o procedura stomatologica, in ciuda reticentelor copilului, il vor ajuta sa isi invinga teama. Studiile arata ca repetand cu perseverenta vizite "fara durere", teama copilului se va "imblanzi" pana la urma.

5. Propriul exemplu

Chiar daca dumneavoastra insiva experimentati teama de stomatolog, incercati sa o camuflati cat mai bine, deoarece copii sunt foarte sensibili si preiau inconstient starile de spirit ale adultilor din preajma lor, chiar si atunci cand acestea sunt manifestate doar non-verbal.

In cazul in care simtiti ca in ciuda tuturor eforturilor dvs., situatia va depaseste, nu ezitati sa apelati la ajutorul unui specialist: psihologul. Insa, indiferent cat de greu pare sa fie acest proces, nu renuntati, deoarece problemele dentare netratate vor duce la complicatii care vor mari suferinta copilului si viitorului adult.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Frica dentist copii Vizita stomatolog copii

Articole recomandate

Citeste si despre