Cum ne acomodam cu purtarea aparatului dentar

/ / Modificat: 2018-06-06
Cum ne acomodam cu purtarea aparatului dentar

A sosit ziua cea mare: prima zi cu aparat dentar! Emotii, intrebari: cum voi arata cu bracketuri, cum ma voi acomoda, cum vor arata dintii mei la final? Pentru multi dintre copii si adolescenti este o moda si un motiv de mandrie, iar pentru unii dintre adulti o necesitate, insa indiferent de cat de mult sau putin este dorit si asteptat, aparatul dentar necesita o perioada de cateva zile de acomodare.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, ne dezvaluie cateva trucuri pentru a face aceasta perioada de acomodare sa decurga cat mai usor:

1. Aplicati ceara pe bracketuri sau capetele arcului (sarmei)

Desi bracketurile sunt foarte bine lustruite, alunecoase, miscarile obrajilor si buzelor atunci cand mancam, vorbim sau zambim sunt impiedicate in primele zile de prezenta lor. Pana ce vom invata sa le ocolim este recomandat sa acoperim cu ceara moale bracketurile care ar putea deranja.

2. Mancati alimente moi

Cei mai multi dintre pacienti prezinta timp de cateva zile sensibilitate la atingerea dintilor, care nu sunt inca obisnuiti cu tractiunile. Asadar, alimentele moi, care nu necesita un efort de mestecare, va vor face aceasta perioada mai "prietenoasa". Evitati alimentele dure pe toata durata tratamentului pentru a nu dezlipi bracketurile.

3. Beti multa apa

Daca avem gura uscata, contactul obrajilor cu bracketurile devine mai suparator, iar o hidratare corecta asigura o lubrifiere corespunzatoare, favorizand alunecarea lina a obrajilor pe aparat.

4. Reduceti disconfortul, la nevoie, cu antialgice

Desi majoritatea pacientilor, chiar si copiii, nu au avut nevoie de calmante, este indicat sa le avem la indemana, ca pe un pai de salvare cand discomfortul depaseste o anumita limita. Acest lucru ne asigura un confort psihologic.

5. Mestecati guma fara zahar

Este permisa guma tip lame, moale, nu si guma sub forma de pastile, deoarece este tare. Mestecarea gumei stimuleaza fluxul sanguin la nivelul osului, favorizand reducerea nivelului de citokine asociate cu durerea si stimuland deplasarea dentara.

Pe masura ce trece timpul, aparatul dentar devine parte din noi si ne mai dam seama ca il avem pe dinti doar atunci cand ne uitam cu satisfactie in oglinda si observam schimbarile care ne aduc mai aproape de zambetul dorit.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Aparat dentar copii Ortodontie

Articole recomandate

Citeste si despre