Cine are mai multe carii: copilul sau adultul?

/ / Modificat: 2018-04-17
Cine are mai multe carii: copilul sau adultul?

Articol scris de dr. Mihaela Dan, specialist ortodont Orto-Implant Expert.

Poate fi surprinzator pentru unii parinti sa afle ca desi acorda o atentie deosebita igienei dentare a celui mic, acesta prezinta un risc de aparitie a cariilor mult mai mult decat un adult.

Cariile dintilor de lapte - cauze

Doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, ne-a explicat ca durata de viata a dintilor de lapte este scurta: de la momentul la care erup pana ce pleaca pe rand la Zana Maseluta trec aproximativ 6-9 ani, in timp ce dintii adultului, daca sunt bine ingrijiti pot rezista zeci de ani, pana la sfarsitul vietii.Comparand aceeasi perioada de timp (6-9 ani), dintii copiilor sunt mai frecvent afectati de carie decat cei ai adultului din mai multe motive:

1. Smaltul dentar al dintilor de lapte este mai slab mineralizat si mai subtire decat al adultului, asadar acesta este mult mai vulnerabil la carie; acest lucru, asociat cu consumul mare de dulciuri si periajul incorect favorizeaza aparitia cariei.

2. Sistemul nervos al copilului nu este la fel de bine dezvoltat (invelisul de mielina al nervului), astfel ca desi caria dentara ajunge la nerv mai repede decat la dintele adult, durerea nu este la fel de puternica pentru a-i determina sa ia toate masurile pentru a o evita pe viitor.

3. Copiii nu au perseverenta si manualitatea necesara pentru un periaj corect si constant si nu au maturitatea psihologica necesara pentru a intelege importanta pe termen lung a acestuia, precum si consecintele negative (carie dentara, abcese, inflamatie etc) ale igienei dentare incorecte.

4. Copiii nu folosesc ata dentara (desi exista si pentru ei o varietate comod de utilizat - cea cu maner de plastic) si astfel apar cariile interdentare.

5. Parintii nu acorda atentia necesara periajului dentar la copil si consultatiilor stomatologice preventive, considerand ca dintii de lapte sunt mai putin importanti, chiar si afectati de carie, deoarece se vor schimba.

Dintii adultului, in schimb, sunt supusi si altor factori externi daunatori: consumul de bauturi acidulate, energizante sau cele pentru sportivi, care prin continutul mare de acizi si zahar produc numeroase carii, la fel ca si inghesuirile dentare netratate cu aparat dentar, iar fumatul favorizeaza aparitia parodontozei.

Asadar, fiecare varsta are particularitatile ei, insa orice problema dentara poate fi evitata prin informare corecta si numeroase metode de prevenire: controlul stomatologic periodic, o dieta sanatoasa si igiena dentara corecta sunt unele dintre caile de a mentine un zambet frumos si sanatos al celui mic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Carii copii Cauze carii Dinti copii Dinti de lapte

Articole recomandate

Citeste si despre