Alimente permise si interzise pe durata purtarii aparatului dentar fix

/ / Modificat: 2019-07-02
Alimente permise si interzise pe durata purtarii aparatului dentar fix

Aplicarea aparatului dentar la copil va asigura o dantura sanatoasa si frumoasa viitorului adult, insa vine la pachet si cu o serie de alte schimbari, mai putin placute pentru cel mic, dar care, manageriate cu grija, vor deveni usor de asimilat.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat la ce sa ne asteptam dupa inceperea tratamentului ortodontic.

mihae

1. Disconfort

In primele zile de la aplicarea aparatului dintii vor fi sensibili, din cauza fortelor cu care pacientul nu este obisnuit, iar acesta nu va putea mesteca foarte bine cu ei. Asadar, sunt recomandate alimentele moi, usor de mestecat si inghitit.

2. Schimbarea dietei

Insa nici dupa trecerea disconfortului initial nu sunt permise alimentele dure sau lipicioase, la fel ca si muscatura direct din alimente (de ex. din mar), deoarece bracketurile se pot dezlipi, iar sarmele se pot deforma.

Asadar, vor fi excluse din dieta alunele, fisticul, floricelele, legumele si fructele tari (ex. morcov, ridiche), guma de mestecat pastile, caramelele, bomboanele gumate, maslinele cu samburi, painea prajita, covrigeii, chipsurile, coaja de paine tare etc. In general trebuie evitat tot ce crantane intre dinti si este dur.

aparat-alimente

Insa raman o multime de alimente hranitoare si gustoase care sunt permise: supe, paste, salate, tocanita, carne moale de vita, porc sau pasare, fierte sau la cuptor, piure, orez, peste, salata boef (fara masline), oua, cereale cu lapte sau iaurt, branza, cascaval moale, smantana, frisca, dulciuri (inghetata, tort, budinca, placinta, cozonac fara nuca, chec etc).

3. Recomandari

Inceperea tratamentului ortodontic nu inseamna neaparat privarea de alimente benefice pentru sanatate, ci ca trebuie sa gasim metode de a le consuma intr-o forma moale. Iata cateva recomandari:

  • legumele tari pot fi preparate la aburi sau fierte pana devin moi (morcov, broccoli etc.) sau pot fi consumate sub forma de piure
  • legumele si fructele tari pot fi transformate in shake-uri hranitoare
  • alimentele tari (mar, pizza cu crusta tare etc.) pot fi taiate in bucati mici si mestecate pe masele, pentru a evita muscarea direct din ele.

de dr. Mihaela Dan, specialist ortodont Orto-Implant Expert

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Aparat dentar

Articole recomandate

Citeste si despre