Medicul Madalina Vesa: „Incurajez parintii sa-si plimbe copiii cat mai des afara, chiar daca sunt -10 grade Celsius”

/ / Modificat: 2023-12-03
Medicul Madalina Vesa: „Incurajez parintii sa-si plimbe copiii cat mai des afara, chiar daca sunt -10 grade Celsius”

Chiar daca iernile nu mai sunt atat de geroase ca odinioara, avem perioade de temperaturi foarte scazute, cand frigul ne patrunde parca in oase si ne indeamna sa imbracam cat mai multe straturi de haine inainte sa iesim din casa. Pe cei mici tindem sa ii infofolim astfel incat sa nu le fie frig si sa nu raceasca, dar cat de gros trebuie imbracati, de fapt, copiii iarna? Care sunt semnele ca un copil se imbraca prea subtire sau prea gros in sezonul rece?

Dr. Madalina Vesa, membra a European Society for Paediatric Infectious Diseases – ESPID si a European Academy of Teachers in General Practice/Family Medicine – EURACT, a explicat pentru G4Media cum imbracam corect copiii in sezonul rece si a spulberat cateva mituri despre frigul la copii.

madalina vesa

Cum imbracam corect copilul iarna

De teama ca micutii lor sa nu raceasca din cauza frigului, multi parinti isi infofolesc copiii si ii imbraca in haine prea groase atunci cand ies cu acestia afara. Copiii nu trebuie protejati in mod excesiv, spune medicul Madalina Vesa. Desi este recomandat sa ii imbracam pe cei mici in mai multe straturi de haine, nu trebuie sa exageram. Important este sa ne asiguram ca mainile, picioarele si capul sunt bine acoperite, fiindca aceste parti ale corpului sunt cele mai expuse riscului de degeraturi.

„Mare diferenta intre straturile de haine ale copiilor si ale parintilor lor nu ar trebui sa fie. Peste haina de corp (body, maieu) a copilului, punem acelasi numar de haine ca si mama, cu aproximativ aceeasi grosime. Nu putem imbraca excesiv copilul, deoarece transpira.

Pentru copiii de peste 2 ani, ii verificam la incheietura mainii (nu la degete, deoarece este normal ca extremitatile sa fie reci). Daca mana este calda, nu avem motive sa il imbracam mai gros; daca simtim ca este spre fierbinte, il dezbracam de o haina mai groasa pe care o are pe el. Daca este rece, pielea alba, atunci il imbracam. Nu putem spune: „dam 3 haine pe copil si este perfect”. Ne uitam la el, il intrebam din cand in cand cum se simte.

Dar copiilor, de obicei, nu le este frig. Ei nu resimt frigul la aceeasi intensitate ca si adultii, deoarece se misca mult mai mult, fug, se joaca, sunt mai agitati. De aceea, pielea lor este tot timpul calda, in consecinta, nu le este frig si nu trebuie supra-imbracati.

Cand facem miscare in frig, se recomanda un strat de haina de corp, un polar si o geaca, inclusiv la copii. In functie de activitatea fizica si de temperatura, aceste haine pot fi mai subtiri sau mai groase (sau se mai adauga inca un strat sub polar).

Si extrem de important: NU se pune fular peste gura si nas. Afara in frig, intotdeauna se respira pe nas, prin urmare, nu este nevoie de acest fular”, spune dr. Madalina Vesa.

Frigul nu imbolnaveste! Copiii ar trebui sa petreaca timp afara, chiar si iarna

Racelile copiilor NU sunt cauzate de expunerea la frig, spune medicul. Copiii racesc atunci cand intra in contact cu alti copii raciti. Picaturile de saliva, o igiena precara sau tusea poate duce la imprastierea virusurilor, ducand la aparitia racelilor, a gripelor sau a infectiilor respiratorii.

Frigul nu face rau. Dimpotriva! Joaca in aer liber ii face bine copilului, chiar si atunci cand temperaturile sunt scazute: intareste sistemul imunitar, dezvolta motricitatea si oxigeneaza intregul corp, stimuleaza imaginatia si este ”sursa” de vitamina D.

„Incurajez parintii sa-si plimbe copiii cat mai des afara, chiar daca sunt -10 grade Celsius, chiar de mai multe ori pe zi, daca este posibil.

Un copil care a crescut mai mult pe afara decat stand in casa va fi un copil mult mai sanatos. Cu alte cuvinte, daca copilul este rece si vedem ca tremura, il imbracam mai gros. Daca vedem ca este transpirat, il dezbracam. Si data viitoare vom sti cum sa il imbracam corespunzator, fara sa mai gresim.

Trebuie sa spulberam mitul ca daca sta in frig, copilul se raceste si de aceea ar trebui imbracat cat mai gros. Racelile sunt cauzate exclusiv de virusi, nu de cald sau frig.Temperatura favorizeaza inmultirea virusilor si nu este vinovata de raceala sau imbolnavire. Iarna, de exemplu, se inmultesc cazurile la copii de viroza digestiva cauzata de rotavirus sau apare gripa. Dar nu se imbolnaveste copilul pentru ca are o haina mai subtire pe el”, explica medicul.

Ce temperatura e bine sa ai in casa, iarna

Temperatura optima in casa si nivelul de umiditate sunt principalii factori care contribuie la confort, la sanatatea fiecarui membru al familiei, la odihna si la o stare psihica excelenta. OMS recomanda o temperatura a aerului din incaperi intre 19 si maximum 21 de grade Celsius. Este de preferat sa pui o haina in plus pe tine cand iti este frig, dar sa respiri un aer cu temperatura potrivita. Aerul mai rece de 19 grade Celsius va usca mucoasele.

„Daca stam in casa in tricou si respiram un astfel de aer cald, este normal sa resimtim temperatura de afara ca fiind foarte joasa, desi in realitate nu este ger. Prin urmare, prima recomandare medicala pe care o ofer tuturor pacientilor mei este sa reduca temperatura din casa. Recomand o temperatura de 19 grade Celsius in timpul noptii si de 20 grade Celsius in timpul zilei.

Daca ne uitam la occidentali, temperaturile din apartamentele lor se situeaza in jurul a 18 grade Celsius, si cu siguranta nu sunt mai bolnavi ca noi. Prefer sa respir un aer mai racoros decat unul cald si sa ma imbrac mai gros daca imi este frig.

Iarna, nu este normal sa stam in casa in pantaloni scurti si tricou. Aerul cald usuca mucoasa nazala si faringiana, aparand durerile de gat si secretiile nazale.

Este destul de traumatizant pentru copilul mic si sugar sa aiba secretii nazale si sa nu poata respira corect pe nas. Respectand aceasta temperatura in casa, automat nu mai este o diferenta atat de mare fata de temperatura de afara”, mai spune medicul.

  • Surse: g4media.ro
  • Foto: pixabay.com, facebook.com/madalina.vesa

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Plimbare parc copii

Articole recomandate

Citeste si despre