Cum iti dai seama daca copilul tau este alergic sau are intoleranta

/ / Modificat: 2022-05-25
Cum iti dai seama daca copilul tau este alergic sau are intoleranta

Care este diferența dintre o alergie și o intoleranță alimentară? Copilul meu este alergic sau intolerant? De ce apar reacțiile? Cele mai frecvente alergii alimentare la copii. De ce depinde o reacție alergică.

Alergiile la laptele de vacă și la ouă sunt cele mai frecvente în copilărie. Prin urmare, este util să cunoaștem diferența dintre cele două, de ce apar și dacă persoana ar putea tolera o cantitate mică de alimente sau dacă, dimpotrivă, ar prezenta simptome dacă ar bea, de exemplu, doar o înghițitură de lapte.

Pe de altă parte, adesea credem că diareea sau disconfortul unui copil este cauzat de gastrită sau de un virus. Trebuie să fim atenți dacă simptome ca acestea și altele pe care le vom vedea mai jos apar imediat ce copilul a consumat alimentul, astfel încât să avem un indiciu valoros pentru a ne da seama dacă avem de-a face cu o intoleranță sau o alergie alimentară.

- Alergie

Pentru a începe să diferențiem o patologie de cealaltă, trebuie să știm că, atunci când este vorba de alergie, ființa umană are un mecanism imunologic, adică acționează sistemul imunitar. Aceasta este marea diferență dintre alergie și intoleranță.

- Intoleranță

În cazul intoleranței, nu este cazul. Intoleranța este cauzată de o anumită deficiență a pacientului.

Cel mai frecvent exemplu este intoleranța la lactoză cu alergie la proteinele din laptele de vacă. În cazul alergiilor, acestea au sistemul imunitar la lucru și nu depinde de cantități. O cantitate mică de lapte poate produce o reacție alergică de amploare; cu alte cuvinte, nu contează cât de mult aliment este expus pentru a avea o reacție.

În cazul intoleranței, este adevărat contrariul: aceasta depinde de cantitate. Există mulți pacienți care pot tolera cantități mici de lapte fără simptome. Doar atunci când își depășesc capacitatea de a tolera lactoza din organism apar simptomele.

Cele mai frecvente alergii alimentare la copii

Dacă ne concentrăm asupra alergiilor alimentare, care sunt cele mai frecvente sau comune în copilărie? Le putem împărți în două mari grupe de alimente: alimente care conțin lapte de vacă și ouă. Aici găsim trei tipuri principale de reacții.

1. Reacții alergice care sunt mediate de un anticorp numit IgE, imuglobina E, care provoacă urticarie, urticarie, umflături într-o parte a corpului și reacții anafilactice.

2. Pe de altă parte, avem grupul de alergii care nu sunt mediate de acest anticorp IgE, această imunoglobină E; în acest caz, apare diareea cu mucus sau sânge, care este foarte frecventă la copii sau sugari în primele luni de viață.

3. Al treilea este așa-numitul grup mixt, care amestecă reacțiile datorate anticorpilor și celulelor. Aici este vorba de dificultăți de hrănire și de înghițire, precum și de probleme de creștere.

Ce provoacă o reacție alergică?

Trebuie să explicăm că nu se știe exact de ce apar alergiile. Există o predispoziție genetică, adică persoana are o genă care îi spune că va avea un anumit tip de alergie în viitor.

Prin urmare, putem spune că subiectul alergiilor depinde foarte mult de această predispoziție genetică pentru a ști exact ce tip de alergie veți avea. Dacă veți avea, de exemplu, un anticorp sau o alergie mixtă. Dar nu putem spune cu exactitate de ce apar.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergie bebelus Intoleranta alimentara

Articole recomandate

Citeste si despre