Cum functioneaza sistemul imunitar al copiilor si cum le putem oferi un boost primavara

/ / Modificat: 2021-03-17
Cum functioneaza sistemul imunitar al copiilor si cum le putem oferi un boost primavara

Copiii mici reprezintă doar un procent mic din infectiile cu COVID-19 - o tendinta care i-a nedumerit pe oamenii de stiinta. Acum, un numar tot mai mare de dovezi sugereaza de ce: sistemele imunitare ale copiilor par mai bine echipate pentru a elimina SARS-CoV-2 decat sunt adultii. Mai multe despre cum functioneaza sistemul imunitar al copiilor si cum ii putem ajuta pe cei mici sa faca fata virusurilor si bacteriilor, alaturi de dr. Anca Pop, care ne-a acordat un interviu.

Cum functioneaza sistemul imunitar al copiilor?

Dr. Anca Pop, medic farmacist si specialist Biosunline: Sistemul imunitar al copiilor functioneaza pe baze similare cu cel al adultilor, insa, fiind in formare, are nevoi diferite. La nastere, sistemul imun al copilului este imatur, se formeaza progresiv, dezvoltandu-se natural - in paralel cu procesul de (re)cunoastere imuna prin contact cu mediul extern – fondandu-se astfel sistemul imun secundar, compus din Imunoglobuline proprii produse de Limfocitele B proprii si din limfocite T competente (mature, dezvoltate). Acest proces dureaza pana la varsta scolara si, pana atunci, copilul are nevoie de protectie, in asa fel incat sistemul sau imun in plina dezvoltare sa poata face fata contactului permanent cu diferiti germeni.

Ce afectiuni/boli pot cauza carentele de vitamine?

Dr Anca Pop: Carentele de vitamine pot fi provocate de orice boli cronice si boli gastro-intestinale, cu sau fara fond alergic. Malnutritia, malabsorbtia, infectiile cronice trenante, parazitozele intestinale, bolile acute ale tractului digestiv conduc de cele mai multe ori la carente si deficiente, in care devine necesara administrarea corespunzatoare a suplimentelor.

Cand au nevoie copiii de un boost?

Dr Anca Pop: Cand observam semne de oboseala, lipsa poftei de mancare, predispozitie la raceli, avem indiciile unor carente sau deficiente care slabesc sistemul imunitar. De asemenea, in perioada salturilor de crestere, primim recomandari de la medicul de familie sau medicul pediatru, in baza protocoalelor de sanatate publica. Astfel, suplimentele ne pot ajuta sa completam carentele si sa intarim sistemul imunitar al copilului.

De la ce varsta se pot administra/se recomanda diferite suplimente?

Dr Anca Pop: In functie de recomandarea medicului pediatru sau de familie, unele suplimente pot fi administrate de la nastere, cum ar fi vitamina D, fierul, iar altele in etape ulterioare de dezvoltare a copilului.

Care sunt cele mai des intalnite suplimente care se administrează copiilor si de ce?

Dr Anca Pop: Cele mai frecvent intalnite suplimente pentru copii sunt fierul, vitamina D3, acizii grasi omega 3, pre-probiotice. Pana la un an, copilul se afla sub supravegherea unui medic neonatolog, care recomanda deseori suplimentarea  cu Vitamina D, calciu si fier dar si vitamina C, ulei de peste. Administrarea suplimentelor alimentare la copilul sub un an, sub forma de picaturi sau prin formule de lapte speciale, se va face insa numai cu recomandarea medicului.

Daca se respecta regulile de igiena si alimentatie, copilul va putea sustine lupta cu germenii de mediu in timp ce isi formeaza sistemul imun, fara a se suplimenta. Mai precis, o alimentatie si igiena corecta sustin sanatatea copilului fara a fi necesare suplimente fara sfatul medicului, unele dintre ele cu profil de siguranta incert la bebelusi.

Dupa varsta de un an, pana la 3 ani, o alimentatie adecvata si o igiena corecta sustin sanatatea copilului, fara a fi necesare suplimente. Se pot administra insa in forma pe care copilul o tolereaza + picaturi, siropuri, pulberi sau cand e posibil, comprimate de supt cu vitamina C, de preferat din plante (macese, cires, etc.) si de preferat forma non-acida, vitamina A sub forma de betacaroten (de exemplu din morcovi, catina).

Daca suntem siguri ca nu are teren atopic (predispozitie la alergii), ulei de peste, omega 3 sau produse apicole din surse controlate (miere, propolis, polen); suplimentare de Zinc – cu rol dovedit in sustinerea sistemului imun, suplimentare cu extracte de lapte – colostru cu continut de Imunoglobuline din lapte de vaca, suplimente cu lactoferina, cu rol bacteriostatic, pre si probiotice din iaurt sau pulbere – toate acestea cu avizul medicului.

Dar cand intra in comunitate, este afectat sistemul imunitar al copilului?

Dr Anca Pop: Dupa ce copilul intra in comunitate, in jurul varstei de 3 ani, gradul de expunere la germeni creste exponential, se pot administra suplimentele mentionate, in cure de toamna-iarna-primavara. Se mai recomanda extracte de echinacea, fructe de soc, catina si alte remedii de intarire a imunitatii. Pentru sustinerea de fond se pot recomanda multivitamine si minerale, de preferinta de origine naturala, de calitate farmaceutica, fara excipienti artificiali (coloranti, conservanti, indulcitori, aromatizanti), fabricate in conditii farmaceutice (GMP).

Pe tot parcursul dezvoltarii copiilor, viitorii adulti, vor beneficia de o alimentatie corecta, echilibrata, cu minim trei portii de legume (o portie ~80 g) si minim doua portii de fructe, aport suficient de lichide, aport de glucide lente (cereale), proteine pentru crestere - de origine vegetala, animala, in special lactate, iaurt, doua mese de peste saptamanal pentru un aport de lipide sanatoase, ore regulate de masa, combinate cu celelalte componente ale stilului de viata sanatos – somn minim 10 ore in 24h, activitate fizica minim doua ore pe zi, echilibru psiho-social. Un stil de viata sanatos al copilului (si al familiei) reprezinta baza unei dezvoltari armonioase fundamentate pe un sistem imunitar puternic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre