De ce copiii vomita tot timpul?

/ / Modificat: 2018-12-31
De ce copiii vomita tot timpul?

Organismul copiilor este sensibil la o varietate de stimuli care provoaca voma. Nu exista  Craciun, Revelion, Paste sau orice fel de sarbatoare, la care unul dintre copii sa nu vomite.  De multe ori este suficienta o cina mai bogata ca sa apara si varsaturile la copii.  Dar de ce copiii par a vomita mai des decat adultii? 

"Orice ii face greata unui copil, il poate face sa vomite", a declarat recent medicul pediatru Katja Kovacic. "Exista numeroase cauze". Si nu este doar greata. Organismul copiilor este mai sensibil la o varietate de stimuli care provoaca voma. "Copiii pot vomita ca raspuns la lucruri, care nu ar face un adult nici macar sa clipeasca: un deget scrantit, de exemplu, sau o febra."

Cum functioneaza reflexul vomei 

Atat adultii cat si copiii vomita prin acelasi mecanism de baza. Ca raspuns la stres, reactia „lupta sau fugi” pregateste corpul prin devierea resurselor si a fluxului de sange in afara sistemului digestiv, catre muschii care pot fi necesari pentru o evadare rapida. Incapabil sa digere, stomacul prefera adesea sa expulzeze continutul. Glota se inchide, laringele se ridica si diafragma impinge in jos, creand o presiune negativa care deschide esofagul. Stomacul isi expulzeaza continutul, iar petrecerea aniversare sau cina de Anul Nou este ruinata.

"Practic stomacul tau este presat intre muschii abdominali si diafragma", a spus Bill Yates, neurolog la Universitatea din Pittsburgh. Interesant este faptul ca majoritatea animalelor nu pot vomita si sunt considerate "non-emetice". Cainii si pisicile se numara printre putinele exceptii.

De ce creierul si corpul ne spun sa vomitam

Pricipalul rol al vomei este eliminarea urgenta a otravurilor din corpul nostru. La nivel structural, reflexul vomei este controlat de un centru din creier, zona chimio receptoare declansatoare, denumita si aria postrema.

Aceasta este dedicata controlului otravurilor si este pregatita sa evacueze stomacul in caz de urgenta. Dar aria postrema nu actioneaza singura. Nervul vag poate declansa varsaturile, daca ceva ajunge prea departe in gat (de aici vine reflexul de gag). Propriul sistem nervos al stomacului te poate determina sa vomiti daca acesta devine prea plin sau detecteaza o problema cu stomacul. Si din moment ce corpul are dificultati in a distinge intre stres fizic si emotional, sistemul nervos central poate declansa varsaturi ca raspuns la frica, durere sau dezgust. Intr-un cuvant, voma este acolo pentru a te proteja.

De ce copiii vomita mai mult decat adultii

Pentru a recapitula, adultii vomita din patru motive principale: controlul otravurilor (aria postrema), reflexul de gag (nervul vag), o boala (sistemul nervos al stomacului) si stres (sistemul nervos central). Cand te gandesti la asta, copiii au mai multe sanse decat adultii sa activeze fiecare dintre aceste cai de vomitat.

Copiii sunt mai predispusi la imbolnaviri usoare si probleme cu stomacul. De asemenea, dupa cum bine se stie, copiii mananca foarte repede, ceea ce inseamna ca se intampla sa le vina mancarea inapoi. De asemenea ei inghit solide si lichide greu de digerat si reactioneaza puternic la stres. Sistemul lor nervos central ar putea interpreta cu usurinta fiecare tantrum ca "stres scandalos".

Acum, gandeste-te la sarbatori sau la petreceri. Este furtuna perfecta. Copilul va vomita.

Acest lucru nu inseamna totusi ca varsaturile inexplicabile, care apar in mod regulat la copii, ar trebui trecute cu vederea. In cazuri extreme, varsaturile regulate pot fi un semn al sindromului de voma ciclica si alte probleme latente de sanatate. In consecinta, parintii nu ar trebui sa minimalizeze varsaturile constante si sa le considere specifice copilariei, ci ar trebui sa se adreseze pediatrului daca sunt ingrijorati. 

Altminteri cea mai buna solutie este sa tii copilul hidratat si intins pe-o parte. Ca si multe alte necazuri ale parintilor, acest lucru va trece si el - dar nu inainte de distrugerea covorului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vomitat bebelus Vomitatul la bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre