Cum poti tine enterocolita la distanta de copii cand mergi la mare

/ / Modificat: 2019-08-12
Cum poti tine enterocolita la distanta de copii cand mergi la mare

Sezonul de vara se asociaza cu enterocolita, mai ales in randul copiilor. Iar cele mai multe cazuri apar la mare. Si asta din cauza alterarii mai rapide a alimentelor si a mediului favorabil dezvoltarii bacteriilor.

Ce este enterocolita

Enterocolita reprezinta o afectiune a tractului digestiv si este determinata de infectii diverse cu bacterii, ciuperci, virusuri sau paraziti. Aceasta se manifesta de obicei prin diaree moderata sau severa, care poate fi insotita de piederea apetitului, voma, crampe si disconfort abdominal.

Cauzele enterocolitei

Desi poate avea mai multe cauze, bacteriile sunt principalele vinovate de declansarea enterocolitei.

  • InfecÅĢiile care produc enterocolita pot fi transmise de la o persoana la alta (contact interpersonal), in special daca o persoana care are diaree nu se spala bine pe maini dupa ce a avut scaun.
  • Alimente sau apa care au fost contaminate cu materii fecale infectate.
  • Daca alimentele nu sunt preparate termic sau pasteurizate corespunzator.
  • Apa dintr-o piscina contaminata de materii fecale eliminate de o persoana infectata pe care o inghiti din greseala).
  • In unele cazuri, infectia este dobandita in urma contactului cu animale purtatoare ale microorganismului infectios.

Tratament pentru enterocolita

Tratamentul cu antibiotice pentru combaterea cauzelor infectioase nu este intotdeauna indicat, deoarece poate afecta flora intestinala. Diareea provocata de virusuri nu raspunde la tratamentele antibiotice! De aceea, este indicat ca acest tip de tratament sa fie administrat doar la recomandarea si sub supravegherea medicului gastroenterolog.

Exista si situatii in care antibioticele sunt necesare; de regula, acestea sunt cele in care enterocolita are cauze bacteriene (Salmonella, dizenteria) si prezinta riscul de localizare extraintestinala sau bacteriemie. Antibioticele mai sunt folosite si pentru tratarea sugarilor cu coproculturi pozitive sau a copiilor din colectivitati. Acestora li se pot administra si antifebrile, daca este cazul (medicamente cu ibuprofen, Panadol etc.), potrivit medlife.ro.

Pentru preventia deshidratarii si a pierderilor de electroliti, este foarte important ca pacientii care sufera de enterocolita sa consume lichide si, la nevoie, saruri de rehidratare. Se pot consuma apa, ceaiuri neindulcite si supe de legume care nu au o aciditate mare (morcov, telina, radacina de patrunjel).

Regim alimentar

Regimul alimentar este destul de strict, cu atat mai mult cu cat simptomele de greata si diaree sunt persistente. Orezul, carnea fiarta, branza proaspata, supa de zarzavat si merele sunt singurele alimente permise in primele 2-3 zile de la debutul simptomelor.

Cum se previne enterocolita

Cea mai eficienta metoda de a scapa de enterocolita este igiena corespunzatoare. Spalarea mainilor inainte de fiecare masa si dupa utilizarea toaletei este foarte importanta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Enterocolita Enterocolita bebelusi Enterocolita copii

Articole recomandate

Citeste si despre