Medicul Mihai Craiu: Daca are copilul febra si false membrane alb-cenusii in gat e urgenta mare

/ / Modificat: 2020-07-14
Medicul Mihai Craiu: Daca are copilul febra si false membrane alb-cenusii in gat e urgenta mare

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atentia parintilor asupra importantei vaccinarii copiilor. Intr-o postare pe pagina de socializare Spitalul Virtual pentru Copii, pediatrul explica ca numarul cazurilor de difterie, boala considerata eradicata de ani buni, este in crestere. 

"Ca de obicei avem tendinta sa ascultam pe cei care tipa mai mult, care se exteriorizeaza mai violent sau inconfortabil pentru cei din jur. Suntem emotionali si usor infantili in reactiile noastre, mai ales in situatie de criza. E o constatare, nu o predica moralizatoare😄

Ca sa revenim cu picioarele pe pamant, va sugerez sa cititi acest articol aparut astazi, in Pediatric Oncall - https://www.pediatriconcall.com/…/fulltext…/1262/J/0/0/675/0

Se numeste "Miocardita difterica - serie de cazuri aparute in era vaccinarii universale". Articolul este scris de un profesor de pediatrie din India si descrie 8 cazuri, de copii cu difterie, care au evoluat sever din cauza miocarditei difterice. 5 din cei 8 au murit, in pofida tuturor eforturilor facute intr-o sectie de terapie intensiva moderna, echipata la standarde actuale. Vorbim de anul 2018...

Veti spune ... "mno, este in India". Asa este, numai ca impactul noului coronavirus ne-a facut sa uitam o avertizare majora a Institutului National de Sanatate Publica.

La sfarsitul anului trecut, deci acum o jumatate de an, jurnalistii atrageau atentia ca in Ucraina, in regiunile Zakarpattia si Chernivtsi au reaparut cazuri de difterie.

De ce au aparut aceste cazuri de boala aproape eradicata? Pentru ca nu sunt vaccinati copiii corespunzator! In studiul din India, in intervalul 2015-2018, la nivel national, erau doar 80% din copii vaccinati cu 3 doze de vaccin avand componenta difterica. In Romania ne apropiem de aceasta valoare, mai ales de cand a venit pandemia si s-a "prabusit" vaccinarea in diverse zone ale tarii.

Conform CNSCBT, in ultimul raport anual, doar 87% din copiii romani aveau 3 doze de vaccin combinat (hexavalentul include componenta difterica).

Mai ales in judetele de granita cu Ucraina (emite INSP o avertizare epidemioligica speciala pentru judetele Suceava, Botosani, Maramures, Satu Mare, Tulcea) ar trebui sa existe un grad inalt de alerta.

Stimati parinti, daca aveti un copil nevaccinat cu 3 doze de hexavalent in primul an de viata sau un scolar ce nu a facut rapelul de la 6 ani si care face o amigdalita severa, margeti IMEDIAT la medic. Difteria ucide!

Daca are copilul febra si false membrane alb-cenusii in gat, mai ales daca sangereaza la atingere, e urgenta mare!

#STOPdifterie", a scris medicul pe Facebook. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre