De ce rutina este importanta pentru copiii cu autism

/ / Modificat: 2017-10-04
De ce rutina este importanta pentru copiii cu autism

Rutina este o componenta importanta, care ii face viata mai usoara unui copil care are autism, tulburare de dezvoltare considerata una dintre cele mai severe care poate sa afecteze un copil.

Un copil care sufera de tulburare de spectru autist poate sa prezinte mai multe manifestari, printre care: repetarea unor nume sau a unor comportamente ore in sir, nu iti raspunde atunci cand il strigi, simte nevoia sa atinga, sa pipaie lucruri, ii este dificil sa isi faca prieteni, are probleme de vorbire, ii este greu sa inteleaga ceea ce ii spune persoana cu care vorbeste, protesteaza in momentul in care parintele ii cere sa faca un anumit lucru (chiar si imbracatul poate fi o actiune dificila), poate sa aiba tulburari de somn si de alimentatie. De asemenea, poate sa acorde o atentie deosebita unei jucarii, sa se joace zile intregi numai cu acea jucarie.

Autismul este descoperit in urma mai multor teste, pe care le pot face medicii pediatri, logopezii si medicii psihiatri care sunt specializati in psihiatria copilului.

Copilul cu autism are nevoie de terapie, iar cu cat aceasta este inceputa mai devreme, cu atat rezultatele vor fi mai bune. In afara de terapie, una dintre cele mai eficiente fiind terapia ABA, rutina este foarte importanta in viata unui copil cu autism. De ajutor pentru copiii cu autism este si logopedia (le este de ajutor pentru a imbunatati limbajul) precum si includerea in grupuri de socializare. Pentru copiii cu autism este important sa invete sa socializeze, sa pariticipe la tot felul de activitati, astfel incat sa fie pregatiti sa intre in colectivitate cand va veni momentul.

Rutina ii ajuta si pe parinti, in conditiile in care un copil cu tulburare de spectru autist trebuie sa mearga cu copilul la terapie in fiecare zi.

Rutina scade nivelul de anxietate

Una dintre cele mai intalnite probleme in cazul copiilor cu autism este anxietatea. Faptul ca au un program stabilit dinainte, ca stiu tot ceea ce urmeaza sa faca, ii ajuta sa fie mai calmi si astfel nivelul de anxietate scade. Daca nu exista niciun plan sau macar o schita a zilei care urmeaza, atunci ei vor fi mult mai agitati si se vor descurca mai greu pe parcursul zilei.

Ca sa ii fie mai usor sa invete, poti sa folosesti imagini. De exemplu, cand copilul invata lucruri din domeniul geografiei, un atlas geografic iti poate fi extrem de util. Cand ii vorbesti despre o tara, ajuta-l sa o localizeze pe harta. Ideal ar fi sa ai si cateva fotografii din tara respectiva.

Rutina poate fi de ajutor si ca sa il convinga pe copil sa faca un lucru de care nu este tocmai incantat si care il agita. De exemplu, atunci cand nu vrea sa se incalte sau sa se imbrace, spune-i ca urmeaza sa mergeti la fotbal ori orice alta activitate planificata pe ziua respectiva si care lui ii face placere. Astfel, stiind ca va urma sa faca un lucru care ii place nu va mai fi atat de vigilent in refuzul sau de a se incalta. Iar crizele de tantrum, care apar adesea la copii cu tulburare de spectru autist nu vor mai fi atat de dese.

Respecta-i programul de somn

Daca micutul tau este obisnuit sa se trezeasca la ora 7 in fiecare zi, atunci trebuie sa se tina de acest program chiar si in weekend. La fel trebuie sa procedezi si cu ora de culcare, copilul trebuie sa adoarma in fiecare seara la aceeasi ora, mai ales ca are nevoie de multa odihna.

Poti, de asemenea, sa faci un program pe o coala de hartie, program pe care sa il lipesti pe frigider, astfel incat copilul tau sa stie ce are de facut. Acest program ii permite copilului tau sa stie care sunt activitatile pe care le are de facut pe parcursul intregii zile, ceea ce il va ajuta extraordinar de mult, ii va fi mult mai usor sa se descurce in fiecare zi, intr-o lume in care de multe ori se poate simti nesigur, pierdut, o lume prea haotica pentru el.

Rutina ii face bine nu numai copilului, ci si parintilor, pentru ca de multe ori ei pot uita de anumite lucruri pe care trebuie sa le faca intr-o zi din cauza programului incarcat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autism copii Rutina copii Program copii Tulburare de spectru autist

Articole recomandate

Citeste si despre