Aplicatii utile pentru copii cu autism

/ / Modificat: 2016-01-08
Aplicatii utile pentru copii cu autism

Autismul este una dintre cele mai raspandite afectiuni de neurodezvoltare la copii. Conform statisticilor, la noi in tara sunt circa 200.000 de persoane care sufera de o tulburare din spectrul autismului.

Copiii care au o astfel de tulburare relationeaza si comunica greu cu persoanele de jur. Unul dintre primele semne care le dau de banuit parintilor este intarzierea vorbirii.

Exista mai multe forme ale acestei tulburari, fiind numeroase cazurile in care copii pot sa duca o viata relativ normala daca sunt ajutati de terapie speciala. Exista insa si cazuri severe in care pacientii au nevoie de asistenta pe parcursul intregii vieti.

Fiind o tulburare comportamentala, autismul nu se poate trata cu medicatie, ci cu terapie si programe speciale. Un exemplu in acest sens este terapia APA (Analiza Comportamentala Aplicata). Printre simptomele cele mai obisnuite ale autismului se numara actiunile repetitive, contacte si comunicare limitata cu alte persoane si interese foarte restranse sau fixatii pe anumite actiuni si domenii.

Dezvoltarea tehnologiei ne-a permis nu doar sa avem informatia la cateva click-uri distanta, ci reprezinta o inovatie bine-venita si pentru tratarea unor tulburari din spectrul autismului.

Aplicatiile si jocurile pe tableta si smartphone nu pot inlocui terapia, ci vor fi un ajutor in plus si o maniera placuta de petrecere a timpului liber, avand si beneficii in dezvoltarea aptitudinilor sociale si cognitive ale copilului.

Sursa foto: Getty Images

Iti prezentam in acest sens 10 aplicatii pentru calculator, tableta sau telefon inteligent care le sunt utile copiilor care sufera de autism.

1. Starfall ABC / Invata sa citesti

Aceasta aplicatie ii familiarizeaza pe copii alfabetul ajutandu-i sa pronunte literele. Este interectiv si ii invata pe copii fiecare litera intr-un mod placut, usor de inteles si de imitat pentru cei mici. In afara de literele alfabetului, copiii vor invata sa citeasca 15 povesti alcatuite din propozitii simple, precum si cantece cu personaje prietenoase precum soricelul Zac sau gainusa Peg.

Abilitatile pe care le dezvolta copilul cu ajutorul acestei aplicatii sunt limbajul, lectura si vocabularul.

2. Super De Ce!

Cu ajutorul acestei aplicatii, copii gasesc litere alaturi de porcusorul Alpha si de printesa Presto, gasesc cuvinte care rimeaza si pot selecta cuvinte pentru a termina o poveste.

In acest fel, ea contribuie la dezvoltarea abilitatilor de intelegere a cuvintelor, de scriere, citire, vocabular, dar si imaginatie.

3. Emotii si sentimente

Copiii care au autism au dificultati in a recunoaste expresii faciale, iar aceasta aplicatie utilizeaza exemple din situatii sociale si ilustratii simple pentru a le arata micutilor cum arata diverse sentimente. Aplicatia explica in acelasi timp si motivul pentru care persoana are respectivele sentimente: cand este ilustrata o expresie faciala aferenta tristetii, copilul va vedea si cauza pentru care persoana ilustrata este suparata.

Aplicatia ii ajuta pe cei mici sa-si dezvolte aptitudini sociale, emotionale si de recunoastere a expresiilor faciale.

4. Pop Math

Este o aplicatie prin care copiii pot invata matematica intr-un mod distractiv. Ei vor face cunostinta cu operatiunile matematice simple. In primele nivele se trateaza adunarea, apoi, dupa ce micutii reusesc sa rezolve toate exercitiile date pot trece si la alte operatiuni precum scadere, inmultire si impartire.

5. Toca Boca

O aplicatie in care copilul este pus in pielea mai multor personaje si are de indeplinit sarcini din mai multe sfere, Toca Boca le permite micutilor sa-si construiasca propria poveste. Ea va contribui la dezvoltarea imaginatiei si abilitatilor sociale.

6. Agnitus - Jocuri de invatare

Aplicatia Agnitus ii pune la dispozitie copilului o serie de jocuri interactive, unele care se concentreaza pe identificarea si potrivirea obiectelor de aceeasi forma si culoare, altele de vocabular sau matematica. Doua personaje simpatice, Olly si Icky, il vor ajuta in misiune pe cel mic.

Agnitus ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii fine, a vocabularului, a memoriei, precum si la invatarea operatiunilor matematice de baza sau a alfabetului.

7. Fruit Ninja

Cu ajutorul acestei aplicatii colorate si incarcata de actiune, copiii isi dezvolta coordonarea, abilitatile motorii fine, dar si concentrarea. Este o modalitate placuta si constructiva de petrecere a timpului liber, iar micutii vor fi cu siguranta fascinati de ea.

8. Doodle Buddy

Utilizand aceasta aplicatie, copiii pot sa deseneze, sa scrie sau sa coloreze pe o "plansa" alba sau pe imagini din telefon, pe care le pot personaliza cu stampile sau cu norisori de dialog. Insa aceasta aplicatie este mai mult decat un joc de desenat deoarece ii ajuta pe copii sa isi dezvolte creativitatea, precum si abilitatile motorii. Aplicatia are o varietate de fonduri si imagini pe care le poate utiliza copilul pentru a desena, dar si jocuri adiacente precum "X si 0" sau "Spanzuratoarea".

9. Nick Jr. Draw & Play

Este un joc educativ ce ii va dezvolta copilului o multime de aptitudini. Copii pot desena, crea colaje, pot colora folosind sabloane si au la dispozitie mai multe instrumente interactive. Imaginatia si creativitatea vor beneficia cel mai mult daca cel mic foloseste aceasta aplicatie.

10. ChoiceWorks

Aceasta aplicatie iti va permite crearea unui orar vizual pe zile, astfel incat copilul sa stie exact ce program are. Este cunoscut faptul ca micutii care sufera de autism au reactii agresive la schimbarea rutinei zilnice, astfel ca acest program este extrem de util si ajuta la evitarea unor episoade neplacute.

Utilizarea acestor aplicatii, oricat de benefica ar fi, trebuie limitata pe un anumit interval de timp. Cea mai buna terapie ramane comunicarea cu alte persoane, iar folosirea in exces a acestor device-uri poate sa cauzeze mai mult rau decat bine, astfel incat trebuie sa acorzi o atentie crescuta acestui aspect.

Tu stii vreo aplicatie utila pentru copiii care sufera de tulburari din spectrul autismului? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autism

Articole recomandate

Citeste si despre