Probleme cu somnul?

/ / Modificat: 2011-09-20
Probleme cu somnul?
Intrebare:

- Fetita mea de 8 ani are probleme cu somnul. Se agita ore in sir si plange pentru ca nu poate dormi(nu zilnic, insa destul de des). Ii bate inima tare din cauza agitatiei, merge des la baie chiar daca nu are nevoie (ziua nu are deloc aceasta problema), si se uita mereu la ceas, oricat am incerca sa o linistim. Tocmai a terminat clasa I, si am pus insomnia pe seama stresului, insa problema se mentine chiar si in vacanta. La scoala se descurca foarte bine, nu este foarte ambitioasa si nu este niciodata apostrofata pentru nereusite. Nu trebuie sa fie prima ca sa se simta iubita si acceptata, de aceea nu pot identifica cauzele stesului. Ce putem face? Va multumesc pentru ajutor!

Raspuns:




 

In tulburarile somnului la copii un consult psihologic poate fi de ajutor, putand scoate la iveala anumite afectiuni trecute care pot avea legatura cu insomnia prezenta.

Pe de alta parte exista o anumita igiena a somnului, cu reguli dintre care mentionez: evitarea somnului de dupa amiaza (nu la toti copiii, ci in aceste cazuri), respectarea orei de culcare, aerisirea, povestea si rugaciunea de seara.

Masa de seara trebuie sa cuprinda unul dintre urmatoarele alimente care favorizeaza somnul: ceaiul de tei, laptele cald si ceapa. Daca aceste masuri nu sunt suficiente treceti la exercitii de inducere a somnului (dintre care voi descrie unul, de origine yoghina). Prima regula este respiratia rara (respiratia frecventa duce la agitatie care duce la respiratie si mai frecventa in cadrul unui cerc vicios). A doua regula este relaxarea prin (auto)sugestie, exercitiu care poate fi incercat la varsta scolara.

Copilul intins in pat pe spate stand cu ochii inchisi si respirand rar isi inchipuie (sau  i se sugereaza) ca degetul mare de la piciorul stang este foarte moale, fiind alcatuit din pilaf cu patrunjel (piftie sau alt aliment moale care ii place, sau din plastilina verde), apoi toate degetele piciorului drept se prefac in pilaf; prefacerea in pilaf urca pe intreaga gamba si pe coapsa pentru ca, dupa 2-10 minute, sa cuprinda in intregime membrul inferior drept.

Acum este momentul sa observe ce deosebire mare exista intre piciorul stang care s-a prefacut in pilaf si piciorul drept, care inca nu a patit acest lucru. Dumneavoastra notati daca laba piciorului stang nu mai este perpendiculara pe pat, ci face un unghi, ceea ce confirma ca s-a relaxat. Exercitiul se poate opri aici in prima seara sau in primele seri. Mai departe se va preface in pilaf si membrul inferior drept, incepand tot asa, de la degetul mare. Transformarea cuprinde apoi trunchiul pana la gat, membrele si in final muschii expresiei faciale (acestia sunt mai greu de relaxat si sunt ultimii care se prefac in pilaf).

Sanatate va doreste,

dr. Mihnea DRAGOMIR

specialist in medicina familiei


www.doctordragomir.ro


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre