Petele tegumentare

/ / Modificat: 2010-06-14
Petele tegumentare
Intrebare:

- Baietelului meu de 6 luni si 2 saptamani i-a aparut o pata in zona ficatului. Am fost cu el la medicul de familie si mi-a spus doar sa o tinem sub observatie. Ar putea avea legatura cu ficatul lui? (A facut 3 tratamente cu antibiotic pana la aparitia petei si dupa inca un tratament. A racit de cate ori i-au iesit dintii: 4 1/2 luni primii 2 si acum ies urmatorii doi dinti.)

Raspuns:




  

Pete tegumentare pot apare intr-adevar si ca urmare a unei afectiuni la nivelul ficatului, insa pentru a confirma acest lucru este nevoie de un examen clinic a carui rezultat sa indice aceasta posibilitate cat si dozarea constantelor serologice care ne arata o afectare hepatica (transaminaze hepatice, etc.)

In lipsa datelor referitoare la culoarea acestor pete, la dimensiunile acestora si aspectul lor tridimensional (daca depaseste planul tegumentar, daca are un contur regulat etc.), modul de aparitie si daca isi modifica forma sau culoarea in timp, daca aceste modificari de culoare sunt insotite sau nu de prurit si in lipsa unor investigatii paraclinice minime, nu se poate stabili exact cauza acestei pete tegumentare.

De asemenea, trebuie avut in vedere faptul ca modificari cutanate apar cel mai frecvent ca urmare a unor afectiuni dermatologice sau alergice, astfel ca va recomand sa continuati investigatiile si sa apelati la ajutorul unui consult dermatologic si/sau alergologic.

Alina Pop-Began

- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-


Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre