Metatarsus varus, mersul cu varfurile picioarelor aduse inauntru

/ / Modificat: 2013-05-09
Metatarsus varus,  mersul cu varfurile picioarelor aduse inauntru
Intrebare:

- Fetita mea in varsta de 2 ani calca cu varfurile picioarelor in interior. Am fost la medicul chirurg si mi-a spus ca nu are nimic, ca asa au mersul bebelusii de varsta ei. Am ramas cam surprinsa de raspuns, dat fiind faptul ca acel doctor nici macar nu s-a uitat la talpile ei cum calca, ci la gambe. Are mersul greoi,pentru ca varfurile picioruselor se ating cateodata in mers. Spuneti-mi,va rog, daca trebuie sa mai merg si la alt doctor(sa-i fac ghetute speciale) sau e ceva ce se repara in timp?

Raspuns:




 

Prin metatarsus varus se intelege unghiulatia pe care o face in mod anormal antepiciorul pe retropicior. Aceasta malformatie poate fi intalnita ca leziune izolata sau facand parte componenta a altor malformatii ale piciorului.

Cel mai frecvent este bilaterala, intereseaza ambele sexe in mod egal si in unele cazuri prezinta un caracter ereditar.

Observata de la nastere, malformatia consta in devierea interna a antepiciorului. Leziunile se accentueaza o data cu cresterea copilului, dar in general nu jeneaza mersul. Parintii se prezinta la medic deoarece copilul are un mers "cu varfurile picioarelor aduse inauntru".

Tratamentul trebuie instituit de la nastere, acesta constand in functie de caz, in manevre modelante prin masaj, utilizarea intermitenta a unor aparate gipsate cu redresari progresive, asociate cu masaj si mobilizare in intervalele libere si nu in ultimul rind utilizarea de cizmute ortopedice.

Inceput la o varsta mai mare tratamentul ortopedic nu mai este suficient, fiind necesar si un tratament chirurgical.

Din cele descrise de dumneavoastra se pare ca fetita are metatarsus varus bilateral, pentru care ar trebui sa consultati un ortoped pediatru care sa ii instituie un tratament in functie de gradul leziunilor constatate.

Multa sanatate,

Dr. Dana Paduraru,

Medic rezident in specialitatea Chirurgie Pediatrica

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"

Detalii specialist


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre