Hernia la bebelusi – simptome, factori de risc si tratament

/ / Modificat: 2018-12-13
Hernia la bebelusi – simptome, factori de risc si tratament

Poate ca nu stiai, dar hernia este o afectiune destul de obisnuita in cazul copiilor si chiar al bebelusilor, care pot sa se nasca cu ea.

Vestea buna ca hernia poate fi tratata cu usurinta daca este despistata devreme si micutul primeste ingrijiri medicale cat mai repede.Pentru a putea identifica daca copilul sufera de aceasta afectiune, orice parinte ar trebui mai intai sa stie ce este hernia, care sunt simptomele si ce o cauzeaza, asa ca iata cateva informatii care ar putea sa iti fie utile:

1. Ce este hernia

Hernia este un fel de nodul sub piele, care poate varia ca si dimensiune si apare de obicei in zona inghinala sau stomacala.

In majoritatea cazurilor musculatura stomacului si pelvisului formeaza o bariera care delimiteaza organele interne, insa atunci cand apare un gol in aceasta bariera, se poate dezvolta hernia, care este creata de o parte a abdomenului bebelusului, sau chiar a intestinelor sale, facilitand aparitia nodulului.Exista doua tipuri de hernie, in functie de zona unde aceasta se dezvolta, hernia ombilicala si cea inghinala.

2. Simptomele herniei

Uneori hernia este usor de identificat, fiind evidenta imediat, insa in alte cazuri ea nu poate fi identificata pana cand copilul nu plange, nu tuseste sau nu foloseste toaleta si nodulul de sub piele devine evident din cauza presiunii create in abdomen.De cele mai multe ori, hernia dispare atunci cand dispare si presiunea abdominala, insa uneori tesutul poate fi prins in spatiul creat, ramanand evident tot timpul. Acest tip de hernie nu dispare atunci cand bebelusul se opreste din plans si devine dureros si tare la palpare.

Este posibil ca bebelusul tau sa simta disconfort si sa vomite, ceea ce poate fi semnul unei hernii strangulate care necesita atentie medicala imediata.

3. Ce cauzeaza hernia bebelusului

Atunci cand se naste bebelusul exista un inel din tesut si muschi in jurul cordonului ombilical, care de obicei se inchide inainte de nastere, dar nu intotdeauna. Atunci cand inelul nu se inchide, el se transforma in hernie. Uneori deschiderea din zona inghinala se produce pentru ca musculatura bebelusului nu s-a maturizat inca suficient incat sa suporte presiunea abdominala.Din fericire, majoritatea herniilor ombilicale se vindeca fara nici un tratatement, disparand atunci cand musculatura bebelusului devine mai puternica. Hernia inghinala dispare mai greu de la sine, astfel incat in aceste situatii, medicii recomanda interventia chirurgicala de reparare a herniei pentru a preveni aparitia unor complicatii.

4. Factorii de risc ai herniei

Uneori, hernia apare fara niciun motiv, insa exista anumiti factori de risc care pot indica daca bebelusul tau prezinta un grad de risc mai ridicat in dezvoltarea acestei afectiuni. Acesti factori de risc pot include un parinte sau un frate care a avut hernie atunci cand era bebelus, fibroza chistica, displazia de dezvoltare a soldului, anormalitati ale uretrei sau testicule necoborate.Tratamentul herniei la bebelusi

5. Tratamentul herniei

Tratamentul herniei depinde de localizarea sa si de gradul de severitate. In unele cazuri, medicul poate impinge hernia inapoi, rezolvand astfel problema, insa in alte cazuri interventia chirurgicala poate fi singura solutie pentru a trata hernia copilului. Pentru ca este o procedura relativ simpla, dupa o interventie chirurgicala de reparare a herniei – in cadrul careia hernia este impinsa inapoi si muschiul este inchis prin sutura, bebelusul poate fi externat chiar in aceeasi zi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre