Greseala pe care o faci cand ii pui supozitor copilului

/ / Modificat: 2021-05-15
Greseala pe care o faci cand ii pui supozitor copilului

Tu stii cum se pune, in mod corect, un supozitor? Probabil peste 99% dintre persoane vor raspunde acelasi lucru: “cu partea ascutita”. Cu toate acestea toti se inseala si au administrat in mod gresit acest medicament copiilor. Si poate, la randul lor, l-au primit in acelasi mod cand erau copii.

Cum se pune corect un supozitor unui copil?

In anii 1970-1990, supozitoarele cu glicerina se regaseau in fiecare casa. Erau folosite atat de intens incat este aprope imposibil ca acum sa gasesti persoana trecuta de 30-40 de ani care sa nu fi primit un astfel de supozitor in copilarie.

A fost un medicament des utilizat, in special pentru bebelusi, pentru a evita acele situatii in care copilul nu inghite medicamentul sau il vomita. Cu toate acestea, in prezent, supozitoarele sunt mai rar folosite, insa acest lucru se datoreaza si faptului ca exista multe siropuri pe care copiii le accepta foarte usor. Pediatrii prescriu foarte rar supozitoare, si cu atat mai putin supozitoarele cu glicerina.

Insa, indiferent de tipul de supozitor prescris, intrebarea ramane aceeasi. Cum se administreaza corect? Cu partea ascutita sau cu cea plata? Aceasta intrebare controversata are un raspuns simplu, pe care prea putini il stiu: cel mai bun mod de a administra un supozitor bebelusului este prin capatul plat. Acesta este primul care trebuie sa intre in anus, iar partea ascutita ultima. In acest fel, peretii anulsului vor impinge supozitorul in interior si se faciliteaza absorbtia acestuia. Daca este administrat cu varful in jos, supozitorul va fi, de multe ori, scos afara.

Inca din antichitate egiptenii si romanii foloseau acest mod de a administra medicamente, insa abia la finalul secolului al XIX-lea supozitorul a capatat forma standardizata de torpila. Acesta a fost proiectat de Herny S. Wellcome, care a sugerat introducerea supozitoruluio prin capatul ascutit, prin urmare de ce ar trebui introdus invers acum?

Desi supozitoarele au fost administrate timp de mai bine de un secol cu partea ascutita, un studiu care a fost publicat in The Lancet, in 1991, a demonstrat ca supozitorul trebuie introdus cu partea plata. Studiul s-a bazat pe teste efectuate pe o serie de femei si barbati carora li s-a cerut sa introduca supozitorul prin capatul plat. Au descoperit ca absorbtia a fost mai buna, deoarece sfincterul anal impinge capatul ascutit in sus, iar supozitorul a fost retinut mult mai bine decat in cazul in care era introdus cu partea ascutita. Aceasta teorie a fost abordata rapid in comunitatea medicala si multi dintre medici recomanda acum plasarea supozitoarelor cu partea plata. Practica este noua, prin urmare nu este lipsita de controverse si multe persoane insista sa introduca supozitorul cu partea ascutita.

Pasi pe care sa-i urmezi cand ii pui supozitor copilului:

  • Spala-te bine pe maini atat inainte cat si dupa introducerea acestuia;

  • Evita manipularea directa a supozitorului pentru a nu se destrama sau topi;

  • Introdu supozitorul cu partea plana in anus;

  • Tine copilul in pozitie culcata timp de un minut si strange-i fesele pentru a preveni expulzarea supozitorului.

Sursa foto: wikipedia.org

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre