Forma capului la bebelus. Ce este normal?

/ / Modificat: 2009-11-20
Forma capului la bebelus. Ce este normal?

 

Forma capului la bebelus preocupa foarte multe mamici care se intreaba ce este normal in aceasta privinta si cand este cazul sa se ingrijoreze. Capul unui bebelus nu este intotdeauna simetric.

Multi nou-nascuti au capul usor neregulat. Uneori capul bebelusului este deformat la trecerea prin canalul de nastere. In alte cazuri, forma capului se schimba dupa nastere ca rezultat al mentinerii unei singure pozitii. Desi capul copilului se va modela de la sine, e bine ca mama sa previna aparitia zonelor aplatizate si sa detecteze probleme mai serioase.

Cum este afectata forma capului de pozitie?

Exista doua zone moi la nivelul capului copilului, acolo unde oasele craniului nu s-au unit inca. Aceste zone, numite fontanele, sunt create pentru a permite capului copilului, care este relativ mare, sa treaca prin canalul de nastere ingust. Sunt favorabile, de asemenea, si dezvoltarii rapide a creierului in primele 12, pana la 18 luni de viata.

Flexibilitatea craniului este un avantaj biologic menit sa ajute copiii sa supravietuiasca si sa se dezvolte. Dar din cauza acestei flexibilitati a capului, prea mult timp petrecut intr-o singura pozitie poate duce in timp la o forma nu tocmai regulata a capului.

Aceasta este de cele mai multe ori sesizabila atunci cand privesti capul copilului tau de sus in jos. Din acest unghi, partea din spate a capului poate parea mai turtita intr-o parte decat in cealalta. Maxilarul ar putea fi mai proeminent in partea mai turtita a capului, iar urechea poate arata putin iesita in afara.

 Ce se poate face pentru a corecta asimetria capului?

Deformarea capului datorita pozitiei este intalnita mai ales la copiii care stau in patut cu fata in sus, in scaunele pentru masina sau in scaunele speciale pentru copii.

Desi aceasta este cea mai sigura pozitie pentru somn, sunt destul de multe variante la care poti apela pentru a evita modelarea gresita a capului celui mic.

Schimbarea directiei

Sugarul poate fi pozitionat pe spate pentru somn, dar se alterneaza directia in care priveste fata sa. De asemeni se poate varia pozitia sugarului in scaunul de masina sau in alte scaune pentru bebelusi. Se pot folosi dispozitive de pozitionare a gatului, cum ar fi cele create special in forma de U, in timp ce copilul doarme. Este interzisa folosirea pentru somnul sugarului a pernelor sau altor tipuri de asternuturi moi.

Tinerea in brate a copilului

Tinerea in brate a copilului cand acesta este treaz va ajuta la eliberarea presiunii de la nivelul capului acumulata in patut, carut sau scaune speciale.

Pozitionarea pe burta

Sub supraveghere, sugarul poate fi plasat pe burta pentru a se juca. Copilul va fi pus pe o suprafata tare. In cazul in care mama trebuie sa paraseasca camera, se recomanda sa ia copilul cu ea.

Creativitatea

Pozitionarea copilului in asa fel incat el sa fie obligat sa-si intoarca capul de pe partea aplatizata pentru a se uita la mama sau la o jucarie colorata sau care face zgomot. Ocazional, patutul poate fi mutat pentru a oferi copilului un nou punct de vedere.

Castile si forma capului

Alternarea pozitiei capului copilului este de obicei suficienta pentru a preveni sau trata aplatizarea capului. Daca aplatizarea nu se amelioreaza in cateva luni, pediatrul poate recomanda un tip special de bentita sau o casca pentru a ajuta la remodelarea capului sugarului.

Aceste dispozitive functioneaza prin aplicarea unei presiuni usoare dar constante, in efortul de a redirectiona cresterea craniului. Bentitele si castile sunt eficiente daca tratamentul incepe cand copilul are intre 3 si 6 luni, craniul este inca maleabil, iar creierul creste repede.

Bentita sau casca trebuie purtata constant de-a lungul perioadei de tratament – care poate fi si de 12 saptamani – si va fi scoasa doar pentru a fi curatate atat casca cat si pielea de dedesubt. Reajustarea bentitei sau a castii poate fi necesara o data la 2 saptamani. Acest tip de corectie poate fi aplicat si copiilor mai mari, dar in aceste cazuri poate fi necesara purtarea castii mai mult de 12 saptamani.

Cauze mai serioase ale deformarii craniene

Destul de rar, se intampla ca doua sau mai multe dintre oasele care intregesc craniul sa se uneasca inainte de vreme. De aceea, atunci cand creierul se dezvolta, el impinge in alte parti ale capului care sunt inca maleabile, cauzand deformarea.

Aceasta afectiune, numita craniosinostoza, este de obicei tratata prin operatie in copilarie. Pentru a permite creierului sa se dezvolte, cele doua oase craniene trebuiesc separate. O afectiune asemanatoare este cea care afecteaza oasele din partea din fata a capului. Cea mai buna solutie este din nou operatia in timpul copilariei. Dar cu siguranta ca medicul celui mic o sa observe daca el se confrunta cu o astfel de afectiune si te va indruma ce sa faci.

Oricum ar fi capul bebelusului tau, este bine sa nu exagerezi cu grijile. Pana la urma nimeni nu este perfect, iar in momentul in care ii va creste parul, formele care tie ti se pot parea acum foarte usor observabile, nici nu se vor mai vedea.

 Sfaturile specialistilor

"In cazuri rare, doua sau mai multe oase ale craniului fuzioneaza prea devreme. Rigiditatea determina modificari ale formei capului, pe masura ce craniul creste. Aceasta afectiune, numita craniostenoza, se trateaza de obicei in timpul micii copilarii. Pentru a-i oferi creierului suficient spatiu pentru a creste si a se dezvolta, oasele trebuie separate prin interventie chirurgicala.

Un parinte prea preocupat cu forma capului copilului poate pierde momente importante din viata acestuia. Trecerea timpului si obtinerea controlului gatului va face ca presiunile sa fie mai uniform repartizate la nivelul craniului. Pana atunci parintele trebuie sa schimbe des pozitia copilului si sa consulte pediatrul in legatura cu aceasta problema."

Sursa: Sfatul Medicului

Parerile mamicilor

Unele mamici au observat ca din cauza ca bebelusul lor doarme mai mult timp intr-o singura pozitie, capul se poate aplatiza in anumite zone. Ele sfatuiesc mamicile care patesc acest lucru sa ii schimbe din cand in cand pozitia de dormit a bebelusului, sa ii faca in timpul baitei un masaj foarte usor pe capusor si purtarea bentitelor speciale.

Ele mai spun ca este bine totusi ca bebelusul sa fie consultat de un neurochirurg si sa i se faca toate analizele necesare daca forma capului este vizibil tuguitata sau in forma de "aluna".

O mamica din Timisoara, care a primit diagnosticul de craniostenoza pentru fetita ei, recomanda urmatorele:

"Dragi mamici, daca medicul nu verifica suturile capului bebelusului la fiecare consult, rugati-l sa o faca. Daca fontanela anterioara e mica la nastere, cereti consult neurologic si neurochirurgical." iana10, Timisoara


Articole recomandate

Citeste si despre