Anomalii de migratie testiculara

/ / Modificat: 2006-03-15
Anomalii de migratie testiculara
Intrebare:

- Am un baietel in varsta de 5 ani. Dupa ce a fost examinat de un medic chirurg pediatru a rezultat urmatorul diagnostic "Testicol flotant". Ne-a indicat un tratament injectabil cu "Pregnyl". Din cate am citit acest medicament contine hormoni. Va rog sa-mi spuneti daca tratmentul este bun, daca exista cumva si alt tratament si daca este nevoie sa consult si alt medic. Cat de grava este situatia in cazul baietelului?

Raspuns:

Anomaliile de migratie testiculara se definesc ca fiind intarzieri sau opriri in coborarea testiculelor, pe traiectul normal de migrare (canal inghinal - scrot) sau in afara acestuia.

Din punct de vedere embriologic trebuie de retinut ca testiculii iau nastere in regiunea lombara, migrarea incepe in luna a IV-a de viata embrionara si se definitiveaza la sfirsitul perioadei de gestatie astfel ca la nastere testicolele trebuie sa se gaseasca in scrot.

Anorhidia - lipsa uni- sau bilaterala a glandei testiculare.

Ectopia testiculara - migrarea aberanta a glandei in afara traiectului normal de descindere.

Testicul necoborat - eventualitatea cea mai frecventa care consta in oprirea in migrare si dezvoltare a glandei pe traiectul normal de descindere.

Testicul retractil - testiculul se afla in permanenta pe traietul canalului inghinal, dar, prin manevre externe poate fi adus in bursa scrotala omonima, repozitionindu-se prompt la incetarea manevrei.

Testicul flotant - se regaseste spontan dar intermitent in bursa scrotala, fiind ascensionat de stimulii ce favorizeaza contractia cremasteriana.

Testiculii flotanti in general nu necesita tratament (este important timpul cat stau ascensionati, precum si varsta copilului).

Testiculii intens retractilii beneficiaza de tratament hormonal. Testiculul necoborat cel mai adsea necesita in prealabil tratament hormonal asociat daca mai este cazul cu tratament chirurgical. Criptorhidia necesita explorare prin laparatomie asociata cu diverse procedee chirurgicale de coborire a testicului in scrot, de prima data sau prin interventii seriate.

Netratate corect si in timp util, anomaliile de migratie testiculara reprezinta cea mai frecventa cauza de sterilitate masculina.

Un astfel de testicul distopic, macroscopic apare hipoplazic, albicios, cu consistenta redusa, cu epididim desfasurat, microscopic la nivelul lui apar leziuni degenerative, cu reducerea numarului de celule seminale si a canalelor seminifere, spermatogeneza oprindu-se in diverse etape fara aparitia spermatozoizilor, celulele Sertolli si Leydig sunt imature iar tesutul interstitial fibrozat.

Leziunile se datoreaza temperaturilor mai ridicate la care este supusa glanda (la nivelul scrotului temperatura este mai scazuta cu 3 grade celsius.)

Tratamentul medical este indicat atat in intentia unei vindecari, cat si pentru a imprima glandei si cordonului spermatic o dezvoltare care sa permita o orhidopexie (fixare a testiculului) de calitate.

Se administreaza gonadotrofina corionica umana (PREGNYL):

  • intre1-4 ani se recomanda 10 injectii a 250U.I.
  • intre 4-8 ani 10 injectii a 500U.I.
  • peste 8 ani 10 injectii a 1000U.I.

Ideal este ca tratamentul sa fie finalizat pina la varsta de 3 ani, maximum 5 ani, peste aceasta limita de varsta rezultatele sunt nefavorabile sub aspectul functiei de spermatogeneza.

Daca pacientul se prezinta pentru interventia chirurgicala la varsta pubertatii, inainte de fixare testicul va fi biopsiat, pentru descoperirea eventualelor leziuni maligne.

Pacientii in varsta de peste 18 ani cu testicul necoborat nu mai beneficiaza de orhidopexie, practicandu-se direct orhidectomie (extirparea testiculului) preventiva, deoarece incidenta cancerului pe aceste testicule retinute este semnificativ mai ridicata.

Tratamentul pe care vi l-a prescris medicul care a consultat copilul este foarte corect, iar dozele care se indica nu au efect nociv, deci nu ramane deciat sa il efectuati si sa observati rolul benefic asupra testiculelor si a pozitiei acestora.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni testicule

Articole recomandate

Citeste si despre