Analize pentru toracele excavat

/ / Modificat: 2010-06-14
Analize pentru toracele excavat
Intrebare:

- Ce analize se fac pentru stern infundat. Fetita mea are 9 luni si are sternul infundat.

Raspuns:




 

Toracele excavat este una dintre cele mai frecvente malformatii ale toracelui, caracterizata printr-o incurbare inspre posterior (infundare) a jumatatii inferioare a sternului.

Etiologia ei nu se cunoaste cu exactitate dar se presupune ca ar avea caracter ereditar. Desi malformatia este prezenta la nastere, ea nu este observata de cele mai multe ori decat mai tarziu, in primii ani ai copilariei.

Dupa varsta de 3-4 ani ea devine mai evidenta si este progresiva, putand ajunge la adolescenta la dimensiuni de 14-15 cm in plan longitudinal si de 3-6 cm lungime. De cele mai multe ori malformatia deranjeaza doar prin aspect, insa pe masura ce progreseaza poate sa afecteze functia cardiaca si respiratorie.

Investigatiile recomandate pentru diagnosticul si evaluarea acestei malformatii sunt: radiografia toracica din fata si profil, electrocardiograma, probe functionale respiratorii si eventual ecocardiografie, mai rar computer tomografie toracica.

Medicul chirurg pediatru este cel care pune de obicei diagnosticul de torace excavat si poate aprecia care este tratamentul cel mai adecvat de la caz la caz, insa daca el considera necesar, poate recomanda si consult cardiologic.

Acesta poate cuprinde:

  • gimnastica medicala

  • psihoterapie la copiii mai mari, la care impactul psihologic este semnificativ; acestia refuza sa se dezbrace in fata altor copii, evita plaja, vestiarele etc.

  • interventia chirurgicala corectoare.

    Tratamentul chirurgical este recomandat sa se faca la varsta la care malformatia e vizibila si progreseaza si are ca scop in primul rand prevenirea sau corectarea tulburarilor cardio-respiratorii si abia apoi corectarea aspectului cosmetic si inlaturarea efectului psihologic.

    Alina Pop-Began

    - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-


    Detalii specialist

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre