Tantarii, cosmarul noptilor de vara
 

Valul de ploi si canicula favorizeaza inmultirea insectelor, in special a tantarilor. Pentru unii, intepaturile de tantar n-au nici un efect, dar pentru altii sunt un adevarat pericol.

Potrivit specialistilor, nici in fata tantarilor nu suntem egali. Unii dintre noi, invariabil, sunt asaltati de nesuferitele insecte, in timp ce vecinii nostri n-au nici o problema.

Specialistii englezi, interesati de acest fenomen, au stabilit ca unele persoane degaja un miros care creeaza un veritabil obstacol in calea tantarilor. Astfel, aceste persoane sunt protejate natural. Pana la acest studiu s-a crezut ca persoanele atacate de tantari prezinta mirosuri care atrag aceste insecte. De fapt, realitatea este pe dos: sunt persoane care resping insectele, pentru ca emit compusi neagreati de tantari in cantitate mai mare decat alte persoane.


James Logan, cercetator la Consiliul Britanic pentru Cercetari in Biologie si Biotehnologie, a selectat un lot de persoane sensibile la intepaturile de tantar. Apoi a prelevat probe de mirosuri de pe pielea mainii. Intr-un tub in forma de Y, cercetatorul britanic a observat miscarea tantarilor: fie pe segmentul de tub impregnat cu unele mirosuri, fie pe celalalt segment cu aer "curat".

Acest experiment a stabilit legatura directa intre anumite mirosuri si tantari. Aceasta descoperire este foarte importanta, deoarece deschide calea punerii la punct a unor produse anti-tantari din ce in ce mai eficiente.

Medicii dermatologi recomanda produsele repelente care reusesc sa creeze un scut in fata insectelor (tantari, albine, viespi, tauni, bondari etc). Sunt creme, geluri, solutii, sprayuri care au in compozitie substante neagreate de insecte. In cazul copiilor este bine sa consultati medicul sau farmacistul inainte de a cumpara produsul respectiv.

Trebuie sa mai tineti seama ca insectele sunt atrase de mirosurile unor produse cosmetice. Ceea ce inseamna ca este bine sa evitati parfumurile, deodorantele, fixativul de par mai ales noaptea, cand insectele sunt foarte active.

Pentru a reduce riscul aparitiei insectelor, asigurati-va ca in casa sau in gradina nu aveti "ochiuri" de apa care stagneaza.

Copiii sunt sensibili  

Deoarece au pielea subtire, vasele sangvine superficiale si somnul adanc, copiii sunt tinte ideale pentru tantari. In caz de intepatura, copilul se scarpina mai mult decat un adult, cauzandu-si mici rani care favorizeaza infectarea cu bacteriile aflate in mod normal pe piele.

Si la adultii sensibili, reactiile sunt deosebite. Zona intepata se umfla, se inroseste, prezinta mancarime. In cazuri extreme, intepatura unor insecte poate ajunge chiar la alergii sau la soc anafilactic.

Sursa: Jurnalul National

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul