Protejeaza-l de soare!

/ / Modificat: 2011-09-20
Protejeaza-l de soare!





 

Ti-ai luat cu tine crema sau lotiunea pentru plaja. Dar la cel mic te-ai gandit? Si el poate avea probleme mari daca sta neprotejat la soare.

E vara, soarele arde, e vacanta. Fericirea copiilor! Se joaca pe plaja sau in gradina, se balacesc in apa. Din pacate, razele ultraviolete, atat de periculoase, au si ele un cuvant greu de spus, iar „piticii“ nu trebuie lasati fara aparare in fata lor. Iata care sunt cele mai importante intrebari la care am gasit noi un raspuns pentru tine si copilul tau.

Au nevoie copiii de o protectie speciala?

Pielea copiilor este mai sensibila decat cea a adultilor. Nu dispune inca de un sistem suficient de bine pus la punct de autoprotectie, iar mecanismul de „reparare“ este inca in faza de dezvoltare. De aceea, trebuie alese creme de protectie speciale pentru copii, la care  filtrul UV are valori mai mari (15–35).

Trebuie sa il ungi cu crema in fiecare zi?

Da, in primul rand la plaja sau la strand. Dar si acasa, in curte sau in parc, unde cei mici stau mult timp in aer liber si la soare. Iarba, asfaltul si nisipul reflecta lumina si, chiar si la umbra, micutii pot fi afectati de o doza prea mare de raze UV. E bine sa-l ungi cu crema pe toate zonele neprotejate de haine.

Sugarii au voie la soare?

Asupra acestei chestiuni, medicii sunt toti de acord: pana la varsta de 1 an, bebelusii nu au voie sa fie expusi la soare. Deci, la umbra cu ei!

Crema are efect imediat?

Dupa ce au fost aplicate pe piele, filtrele UV au nevoie de circa 30 de minute pentru a-si face efectul. Un sfat practic: unge-l pe cel mic inainte de micul dejun. Astfel, va putea sa iasa, imediat dupa masa, pe plaja sau la piscina.

Cat de des trebuie folosita crema?

Din cauza nisipului, a transpiratiei, a apei si a stersului cu prosopul, crema se ia incetul cu incetul de pe piele. Deci, dupa fiecare partida de inot, trebuie sa reinnoiesti protectia antisolara. Daca nu intra in apa, unge-l la fiecare 2–3 ore si nu face economie la crema.

Au copiii nevoie de ochelari de soare?

Daca soarele este foarte puternic, nu ar strica sa poarte ochelari, pentru a evita iritatiile. Fii atenta cand ii cumperi – din pacate, cei ieftini nu au decat lentile din sticla colorata si nici o protectie UV. Mai mult, sunt si destul de periculosi. Din cauza lentilei mai inchise, pupila se dilata si este mult mai expusa actiunii nocive a razelor soarelui.

Palariuta sau sepcuta?

In nici un caz nu are voie sa alerge pe plaja fara sa poarte ceva pe cap. Altfel, insolatia este ca si programata. Atentie! Ceafa trebuie sa fie intotdeauna acoperita. De aceea, este bine sa alegi palariile cu boruri mai mari. Acestea sunt cele mai bune, pentru ca protejeaza si fata. Alta solutie este sapca purtata cu cozorocul la spate.

Unde se arde pielea cel mai repede?

Pe umeri, nas si pometi, pentru ca pe aceste zone razele solare cad perpendicular si actioneaza cel mai rapid. Tocmai de aceea, aici trebuie insistat cu crema.

Cand trebuie sa stea la umbra?

Intre orele 11 si 15 este recomandat programul de odihna. Iar daca micutul nici nu vrea sa auda de asa ceva, nu te enerva, ci explica-i ca si dupa-amiaza este soare si promite-i ca ii vei da voie sa iasa iar afara si se balaceasca in mare sau in bazin.

Razele UV trec si prin sticla?

Da. Ferestrele din sticla normala si cele din masina lasa sa treaca o mare parte din razele ultraviolete, atat de periculoase.  De aceea, daca chiar atunci cand va aflati pe o terasa sau luati masa intr-un  restaurant inchis cu pereti de sticla, nu uita sa-l ungi pe piticot cu crema.

Copiii bronzati au voie sa stea mai mult la soare?

In timpul procesului de bronzare, epiderma formeaza pigmenti care apara la fel ca si o umbrela de soare. Pielea bronzata nu se mai arde la fel de repede. Din pacate, din acest motiv, multi parinti devin mai neatenti si se pot trezi cu surprize neplacute. Asadar, chiar si atunci cand sunt de culoarea ciocolatei, copiii nu trebuie lasati neprotejati si nici nu trebuie sa uite de pauzele obligatorii la umbra. Atentie mare! Orice arsura, cat de mica, mareste riscul unui cancer de piele, care poate aparea mult mai tarziu.

  Articol preluat din revista Olivia




Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre