Apneea in somn la copii

/ / Modificat: 2012-10-16
Apneea in somn la copii

Apneea in somn este o afectiune respiratorie care se poate dovedi periculoasa pentru sanatatea copilului. Se caracterizeaza prin intreruperea repetata a respiratiei in timpul somnului. Exista mai multe tipuri de apnee, insa cea mai frecvent intalnita la copii este apneea obstructiva in somn. Iata care sunt cauzele, riscurile pentru sanatate, dar si tratamentul adecvat pentru a-i asigura copilului tau un somn linistit si odihnitor!

Cauzele apneei in somn la copii

Apneea obstructiva in somn se caracterizeaza prin blocarea cailor respiratorii ale copilului. Blocarea este cel mai adesea cauzata de o afectiune medicala, care impiedica patrunderea unei cantitati suficiente de aer in plamani, in timpul respiratiei.

Amigdalele si polipii nazali sunt considerati principalii factori favorizanti ai aparitiei apneei in somn la copil. Daca acestea sunt ceva mai largi, pot interveni in respiratia corecta a celui mic.

Intre 3-6 ani, copilul are amigdalele si polipii ceva mai marite decat la maturitate, ceea ce il predipune la apritia acestei afectiuni in timpul somnului.

Obezitatea si alte caracteristici faciale (despicatura valului palatin, malformatii) joaca un rol esential in favorizarea declansarii afectiunii respiratorii.

Copilul bolnav de sindrom Down sau cu alte malformatii congenitale este mai predispus la apnee obstructiva in somn decat alti copii.

Simptomele apneei obstructive de somn la copii

Apneea de somn este o afectiune care cuprinde un tablou simptomatologic complex, care o face destul de greu de diagnosticat, din cauza similaritatii multora dintre manifestari cu ale altor boli.

Principalele semne la copii sunt sforaitul sau intreruperea respiratiei timp de cateva secunde (chiar si minute) in timpul somnului. Insa nu orice copil care prezinta aceste simptome inseamna ca sufera de aceasta afectiune respiratorie.

Alte simptome dupa care recunosti apneea obstructiva de somn la copil si care trebuie sa te trimita cu el la medic sunt, pe langa sforait:

  • respiratia pe gura in timpul somnului;
  • tuse nocturna constanta;
  • inecarea frecventa pe timpul noptii;
  • somn cu probleme (nu se odihneste cum trebuie, de unde pot aparea si alte simptome, precum iritabilitate, apatie, frustrare etc.);
  • transpiratie nocturna excesiva.

In plus, daca afectiunea este cauzata de polipi sau amigdale, atunci se poate sesiza cu usurinta inflamarea acestora.

Complicatii ale apneei de somn la copii

Daca apneea este ignorata sau lasata netratata, poate conduce la aparitia unor complicatii serioase pentru sanatatea copilului:

  • stare de epuizare (surmenare);
  • probleme de crestere si invatare;
  • probleme de atentie si concentrare;
  • probleme de comportament;
  • boli cardiovasculare;
  • boli pulmonare;
  • probleme de concentrare.

Tratamentul apneei de somn la copii

Tratamentul apneei depinde in mare masura de cauza care a stat la baza declansarii ei. Cel mai adesea, indepartarea chirurgicala a amigdalelor, polipilor si a altor malformatii de la nivelul cailor respiratorii, poate rezolva problema.

Exista insa si cazuri mai grave, in care copilul poate fi dependent de terapia CPAP (presiune pozitiva continua in caile respiratorii). Copilul este dependent de o masinarie si o masca pe timpul noptii, care il ajuta sa respire corect si sa inhaleze suficient aer. Presiunea exercitata va mentine caile respiratorii libere, astfel incat aerul sa poata circula usor prin ele. Unele persoane raman dependente de acest tip de tratament tot restul vietii.

In cazul in care obezitatea sta la baza aparitiei apneei obstructive de somn, este crucial sa se ia masuri urgente pentru revenirea la o greutate normala a copilului. Reducerea greutatii este esentiala nu doar pentru tratarea acestei afectiuni, ci si pentru prevenirea mai multor probleme de sanatate care pot deriva din ea - diabet, boli cardiace etc.

Copilul tau a suferit de apnee de somn? Cum ai reusit sa o identifici? Ce tratament a functionat? Impartaseste-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sforait copii

Articole recomandate

Citeste si despre