Alergiile copiilor la medicamente. Recomandari pentru mamici

/ / Modificat: 2016-05-18
Alergiile copiilor la medicamente. Recomandari pentru mamici

Reactiile adverse la medicamente sunt comune atat in randul adultilor, cat si in cel al copiilor. Fiecare persoana raspunde diferit la stimulii substantelor active ale tratamentelor medicamentoase, asa ca in timp ce anumiti copii se pot alege cu mancarimi si iritatii cutanate, altii le pot suporta fara nici o problema.

Reactiile alergice au loc, in general, atunci cand sistemul imunitar raspunde la anumiti stimuli pe care ii percepe drept potential nocivi pentru organism. In incercarea de a-i respinge sau de a expune un semnal de alarma pentru protagonisti, acesta reactioneaza atunci cand isi simte amenintata sanatatea.

Simptomele si diagnosticul alergiilor la medicamente de care sufera copiii

Sensibilitatea la medicamente nu este acelasi lucru cu alergia la medicamente. In vreme ce prima poate avea simptome precum refluxul gastric, starile de greata si varsaturile, diareea si crampele intestinale sau stomacale, alergia la medicamente se manifesta de cele mai multe ori superficial si foarte vizibil.

Zonele in care pielea este mai sensibila, precum cea a gatului si a decolteului, abdomenul sau incheieturile mainilor si ale picioarelor pot capata iritatii.

Pielea din aceste zone se inroseste si devine mai calda la atingere, iar inflamatiile locale se numara si ele printre posibilele simptome ale alergiilor la medicamente.

Uneori, acestea pot arata precum umflaturile provocate de intepaturile insectelor. Tot similar acestora, pruritul se poate instala si el in astfel de cazuri.

Iritatiile si inflamatiile cauzate de alergia la medicamente a copiilor pot fi insotite de alte simptome specifice alergiilor, precum stranutul sau congestia nazala. Alteori, acest tip de alergie se poate manifesta si prin cresterea usoara a temperaturii corpului, dar si prin inflamatii puternice ale fetei si extremitatilor membrelor, iar in cazuri extreme poate fi destul de periculoasa si amenintatoare pentru sanatatea copiilor.

Inflamatiile ganglionilor limfatici, problemele renale, precum si sensibilitatea pielii la lumina soarelui se numara, de asemenea, printre simptomele alergiei medicamentoase.

Diagnosticarea alergiilor la medicamente poate fi realizata cu ajutorul testelor de piele. Pentru a face asta, medicii aplica direct pe piele substanta daunatoare, zgariind usor cu ajutorul unui ac steril zona.

In functie de felul in care reactioneaza tesutul cutanat - daca se inflameaza si inroseste instantaneu ori nu - medicul alergolog poate pune un diagnostic precis cu privire la aceste efecte si natura lor.

Tratarea alergiilor la medicamente

Remediile pentru alergiile la medicamente de care sufera copiii includ de cele mai multe ori anti-histaminicele si bronhodilatatoarele. Acestea au rolul de a reduce inflamatiile si iritatiile si de a contracara efectele nocive ale medicamentelor.

Corticosteroizii sunt si ei folositi pentru reglarea sistemului imunitar in astfel de conditii, iar in cazurile foarte grave, in care exista pericolul socului anafilactic, medicii administreaza pacientilor adrenalina.

Trebuie sa stii ca, de cele mai multe ori, copiii care sufera de febra fanului (rinita alergica sau alergii sezoniere) sunt predispusi si la alergiile medicamentoase, asa ca acesta ar putea constitui un prim semn al unei astfel de afectiuni.

Recomandari utile pentru mamici

Medicamentele care produc alergii sunt antibioticele puternice precum penicilina, cele anti-convulsive, aspirina si medicamentele antiinflamatoare care nu contin steroizi, asa cum este ibuprofenul.

Asta nu inseamna insa ca toate celelalte medicamente sunt complet sigure. Mai mult decat atat, administrarea frecventa a unui medicament pe cale orala prezinta mai multe riscuri decat medicamentele cutanate sau subcutanate.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci, in calitate de mama, in cazul in care ti s-a confirmat o alergie la medicamente a copilului tau, este sa eviti acel medicament pe viitor, precum si pe toate celelalte care contin substanta buclucasa.

In al doilea rand, medicul pediatru al copilului tau trebuie sa fie informat cu privire la aceasta alergie, astfel incat sa poata evita reactiile la tratamentele pe care i le recomanda pentru tratarea virozelor sau a infectiilor.

Copilul tau s-a confruntat cu alergia la medicamente? La ce tip de medicament? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre