Alergia la gandaci

/ / Modificat: 2016-05-30
Alergia la gandaci

Modalitatea in care reactioneaza organismul la o actiune din mediul exterior este reprezentata adesea de tipuri de alergii. Spre exemplu, simpla prezenta a gandacilor poate provoca in organismul unei persoane reactii adverse, acestia dezvoltand chiar si fobii.

Exista insa cai de a evita interactiunea cu acestia, dar si tratamente in cazurile in care alergia la gandaci a aparut deja.

In ce fel de locuri se intalnesc gandacii si oamenii?

De regula, gandacii locuiesc si se gasesc in orice fel de cladire, invadandu-ne spatiul si intimitatea. Acestia reusesc sa puna in pericol sanatatea persoanelor sensibile, provocand tot felul de reactii adverse.

Chiar si persoanele mai putin sensibile sunt expuse unor riscuri mari de infectare deoarece exista si gandaci purtatori de diferite boli. Acestia isi fac aparitia in bucatarie, pe langa mancare sau produse alimentare, dar si la baie, reusind sa intre prin crapaturi sau guri de aerisire.

Chiar daca locuiesti intr-un mediu curat si sanatos, te poti trezi imediat cu gandaci de la vecini. Este de ajuns sa ai o simpla despicatura in tavan sau perete si gandacii si-au si facut simtita prezenta. Acest lucru este valabil in special la blocuri, intre apartamente. La curte se infiltreaza mai usor furnicile, dar si gandacii sunt nelipsiti.

Ce anume determina o reactie adversa in corpul unui om?

Sunt descoperiti adesea in timpul noptii, atunci cand invadeaza incaperile, iesind din locurile sau crapaturile in care se ascund. Desi sunt pana la urma niste insecte, unii gandaci sunt purtatori de bacterii, izbutind sa produca alergii oamenilor. Mai exact, saliva si fecalele acestor insecte sunt factorii care declanseaza alergiile. Efectul alergen se accentueaza in momentul in care excrementele gandacilor se inmultesc.

Care sunt simptomele alergiei de gandaci?

Persoanele afectate incep astfel sa tuseasca din ce in ce mai des si mai alert. Nasul incepe sa le fie infundat, iar in unele cazuri poate aparea congestia nazala. Exista insa si pete ce apar la nivelul corpului. Acestea se manifesta prin eruptii cutanate puternic vizibile.

De altfel, asa cum astmul este considerat o forma de alergie in care respiratia este una accelerate in situatiile de criza, la fel se manifesta si alergia la gandaci, respiratia fiind una din ce in ce mai grea.

Cu toate ca se intalnesc mai rar la oameni, simptomele referitoare la infectii sunt general valabile pentru urechi si sinusuri. Acestea din urma se infecteaza la aparitia gandacilor de bucatarie insa in momentul in care persoanele devin foarte iritate.

Desi gandacii sunt sezonieri, oamenii pot dezvolta alergii ce se pot intinde mai mult de un sezon. Astfel, fiecare persoana in parte trebuie sa gestioneze situatia, luand legatura cu un medic specialist pentru a putea gestiona situatia si pentru a putea indeparta cauza.

De altfel, tratamentul pe care acesta il recomanda trebuie urmat cu strictete intrucat odata ce o alergie s-a manifestat intr-un organism, aceasta poate sa reapara. In acelasi timp, persoanele afectate pot incepe sa curate locuinta in care se afla, incercand sa elimine si sa distruga aceste tipuri de insecte.

Cum se pot trata aceste tipuri de alergii?

Daca doar aveti o banuiala de alergie cu privire la gandaci, puteti sa va prezentati la un doctor alergolog care va va supune unui test special pe piele, care masoara gradul de toleranta la o anumita substanta. In cazul in care la nivelul pielii apar inflamatii si mancarimi, atunci medicul va prescrie cateva medicamente speciale pentru aceste tipuri de alergii.

De altfel, cel mai bun tratament este eliminarea acestor insecte din locuinta dumneavoastra prin diferite capcane sau momeli otravitoare. In acelasi timp, pastrarea curateniei in apartament sau casa va intampina aparitia acestora intrucat gandacilor le place mediul murder, umed, mucegait si plin de praf. Totusi trebuie sa fiti atenti in cazul in care vecinii de bloc se confrunta cu astfel de probleme intrucat sansele sa va apara in casa cresc odata cu aparitia la acestia.

De altfel, pe internet se pot gasi remedii naturale de indepartare a gandacilor, sansele acestora de supravietuire fiind din ce in ce mai mici in cazul in care o persoana incearca toate aceste variante prezentate in mediul online.

Exista solutii speciale care omoara instant insectele, dar si otrava care poate avea efecte rapide. Totusi acestea nu se gasesc usor in comert, fiind necesar drumul pana la un magazin specializat care este in acelasi timp si autorizat in a comercia astfel de substante. In marile centre comerciale se gasesc in schimb spray-uri care elimina prezenta gandacilor, dar care nu pot garanta uciderea acestora.

De multe ori poti gasi aceste insecte in stari de amorteala, insa ele se mai pot misca, putand sa isi revina dupa cateva ore. Cu toate acestea, gandacii se pot retrage daca mediul nu este unul care sa le priasca. Astfel, se poate achizitiona si un astfel de spray, insa trebuie sa aveti atentie mare ca aceste insecte sa nu se inmulteasca in apartamentul sau locuinta dumneavoastra.

Pe aceeasi tema...

Alergia la insecte. Ce trebuie sa stie parintii?

Mucegaiul: problema ascunsa a alergiilor

Alergia la insecte! Diferentele intre reactiile alergice si reactiile toxice

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre