Traditia Cosului de Paste: Ce se pune in cos si cand se sfinteste

/ / Modificat: 2025-04-18
Traditia Cosului de Paste: Ce se pune in cos si cand se sfinteste

Pastele este cea mai importanta sarbatoare din traditia crestina, simbolizand Invierea Domnului.

In aceasta perioada, obiceiurile si traditiile se leaga strans de intelegerea si celebrarea minunii Invierii, fiind momente de comuniune, familie si credinta.

Printre cele mai cunoscute traditii se afla cosul de Paste, pe care credinciosii il duc la biserica pentru a-l sfinti, dar si pomana oferita in zilele de Paste.

Aceste obiceiuri sunt pline de semnificatie spirituala si culturala si sunt pastrate cu sfintenie de-a lungul generatiilor.

Cosul de Paste: Pregatirea si semnificatiile simbolurilor

Unul dintre cele mai asteptate momente ale sarbatorii de Paste este pregatirea cosului pascal. Cosul simbolizeaza recunostinta pentru darurile primite de la Dumnezeu si este un semn al binecuvantarii, atat pentru suflet, cat si pentru trup. Aceasta este o traditie profund religioasa, ce leaga familia de ritualurile liturgice ale bisericii.

Ce se pune in cosul de Paste?

Cosul trebuie sa contina mai multe alimente specifice Pastelui, care au o semnificatie adanca, legata de traditiile religioase si simbolurile pascale:

  1. Oua rosii – Simbol al sangelui lui Hristos, care a murit pe cruce pentru mantuirea lumii. Oul rosu este simbolul Invierii, deoarece este legat de renasterea vietii si de invierea din morti.

  2. Pasca – Un cozonac pascal rotund, adesea impodobit cu o cruce, simbolizeaza trupul lui Hristos. Pasca este binecuvantata de preot si se imparte intre membrii familiei in prima zi de Paste.

  3. Cozonacii – Desigur, cozonacul este un aliment nelipsit de la masa de Paste. Acestia simbolizeaza bogatia spirituala si binecuvantarea lui Dumnezeu. De asemenea, cozonacul adesea este un semn al unitatii si al comunitatii, fiind impartit cu familia si cu cei dragi.

  4. Drobul si friptura de miel – Mielul este simbolul lui Hristos, „Mielul lui Dumnezeu, care ridica pacatul lumii”. Mielul este sacrificat in ziua de Paste si, prin consumul sau, credinciosii se leaga de jertfa suprema a Mantuitorului.

  5. Branza, ouale fierte, sarea si ceapa verde – In unele zone, cosul include si branza sau ceapa verde, care sunt elemente ale mesei traditionale de Paste. Acestea simbolizeaza puritatea si curatenia.

  6. Vinul rosu – Vinul este simbol al sangelui lui Hristos, care a fost varsat pentru mantuirea oamenilor.

  7. Lumanarea de Paste – Lumanarea sfintita in noaptea Invierii este pusa in cos si este aprinsa la masa de Paste, avand rolul de a lumina casa si sufletul in noaptea Invierii.

Cand se duce cosul la biserica pentru sfintire?

Cosul cu alimentele traditionale trebuie dus la biserica pentru a fi sfintit. Aceasta sfintire are loc de obicei in Noaptea Invierii, imediat dupa slujba de la miezul noptii, cand preotul binecuvanteaza alimentele aduse de credinciosi.

In unele parohii si regiuni, sfintirea cosurilor se face dimineata in prima zi de Paste, chiar inainte de Liturghia pascala, la slujba de Inviere. Dupa ce preotul face rugaciunea de binecuvantare, credinciosii se intorc acasa, iar mesele de Paste incep cu bucate sfintite.

Pomana de Paste: Impartirea darurilor si rugaciunile pentru sufletele adormite

In zilele de Paste, o alta traditie importanta este pomana, prin care se aduc ofrande pentru sufletele celor adormiti.

Pomana este un act de milostenie, dar si de rugaciune, ce adanceste legatura spirituala intre cei vii si cei care au plecat din aceasta lume.

Cand se da pomana de Paste?

Pomana este data in a doua zi de Paste, dar si in Duminica Tomii, adica in duminica urmatoare Invierii. Aceasta simbolizeaza comuniunea celor vii cu cei adormiti si se face cu credinta ca sufletele celor plecati sunt alaturi de noi, sub protectia divina.

De asemenea, in unele traditii, pomana se face in dimineata de Paste, imediat dupa slujba de Inviere, ca o marturie a credintei si a iubirii fata de cei care nu mai sunt in viata.

Ce se ofera la pomana de Paste?

Pomana pascala include, de obicei, elementele alimentare care au fost sfintite la biserica:

  • Oua rosii, care sunt simboluri ale Invierii

  • Pasca, cozonac, branza, cate o bucata de friptura de miel, pentru a onora jertfa Mielului lui Dumnezeu

  • Vin rosu, pentru a aduce aminte de sangele lui Hristos

  • Lumanari aprinse, care simbolizeaza lumina Invierii

  • Mancare sau bautura, oferite celor care sunt in nevoi sau celor care au nevoie de sprijin material

In unele zone, darurile de pomana sunt insotite de rugaciuni speciale pentru sufletele celor adormiti, invocand binecuvantarea si mangaierea divina.

Traditiile legate de Paste, cum ar fi cosul de Paste si pomana, sunt simboluri ale comuniunii dintre oameni si dintre cei vii si cei adormiti. Ele nu doar ca imbogatesc sarbatoarea, dar ne ajuta sa intelegem mai profund semnificatia spirituala a Pastei. Aceste obiceiuri ne leaga de credinta noastra, de traditiile stramosesti si de comuniunea cu Dumnezeu, fiind un moment de recunostinta si de innoire spirituala.

Foto: Freepik.com

 

Taguri Traditii familie

Articole recomandate

Citeste si despre