Tulburarea patologica la copii

/ / Modificat: 2018-12-12
Tulburarea patologica la copii

Durerea psihologica afecteaza copilul din punct de vedere psihologic, emotional, cognitiv si social. Prin urmare, este foarte importanta detectarea si tratarea acesteia cat mai repede posibil.

Copiii sunt capabili sa inteleaga conceptul de deces de la varsta de cinci ani. Atunci cand o persoana iubita moare, ei experimenteaza o tristete profunda si uneori nu o pot exprima. Prin urmare, este important sa stii care sunt simptomele durerii patologice la copii pentru a-i ajuta sa o depaseasca intr-un mod sanatos.

Ce este durerea patologica la copii?

Tulburarile psihologice la copii apar atunci cand sentimentul de tristete dureaza mai mult decat de obicei. Acest sentiment, desigur, deriva din pierdere si poate dura ani de zile daca nu este tratat corespunzator de catre un specialist.

Moartea este un proces natural si doliul este o parte din ea. Este important sa fii atent in cazul in care simptomele dureaza mai mult timp si sa nu uiti ca pentru copii este un proces care, pe langa faptul ca este dureros, este si confuz.De asemenea, este important sa stii ca, desi "doliul" se intampla de obicei atunci cand o persoana apropiata moare, el poate aparea si in alte situatii, cum ar fi separarea de parinti.

Care sunt simptomele 

Simptomele durerii patologice la copii sunt foarte variate si pot sa nu apara intotdeauna, toate, in acelasi timp. Este suficient sa localizezi una, astfel incat sa poti lua masurile necesare inainte ca situația sa se inrautateasca.

Depresia

Una dintre primele simptome ale durerii patologice este atunci cand copilul este scufundat intr-o stare depresiva. Este apatic, nu vrea sa se joace si sa socializeze. Este trist si plange din  orice motiv si, uneori, poate deveni chiar agresiv.

Probleme cu somnul

Unul dintre cele mai des intalnite simptome este ca micutul viseaza des persoana decedata. In multe situatii va simti frica si se va trezi in mijlocul noptii. Insomnia se adauga la aceasta problema.

Tristetea

In practica, tristetea este unul dintre sentimentele cele mai prezente la copiii care sufera de durere patologica. In multe ocazii, el vorbește despre cel iubit si se asigura ca simte prezenta sa in anumite locuri. Anxietatea si depresia devin, de asemenea, protagonistele acestui proces.

Ce trebuie sa faci?

Este important sa se determine cum si cand sa se transmita informatia copiilor si cum sa faca fata tuturor sentimentelor si comportamentelor generate. Este necesar sa-l inveti cum sa faca fata pierderii, sa o accepte, sa o exprime, sa se adapteze la mediul inconjurator fara prezenta celui iubit.

Terapii

Pentru a face fata acestui tip de durere, este util ca atat copilul, cat si restul familiei, daca este necesar, sa urmeze diverse forme de terapie. Aceasta va canaliza toate acele sentimente care au aparut dupa pierdere. Exista trei tipuri de terapii: emotionale, comportamentale si cognitive.

Rabdare, intelegere si iubire

Este fundamental ca in nucleul familiei sa se demonstreze intelegerea si dragostea fata de sentimentele altora si, in special, fata de copii. Rabdarea este un alt factor-cheie. In aceste cazuri, este important sa urmezi recomandarile terapeutilor pentru a preveni situatia si sa nu se agraveze. Controlul situatiei este fundamental.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Simptome

Articole recomandate

Citeste si despre