Dorintele parintilor implinite de copii

/ / Modificat: 2020-01-29
Dorintele parintilor implinite de copii

Vi s-a intamplat ca uneori, cand mergeti sa cumparati o jucarie copilului sa va intoarceti acasa cu multe altele, care ,"v-au facut cu ochiul" si nu ati putut rezista tentatiei de a nu le cumpara? Multe dintre ele sunt jucarii care va plac voua parintilor, ori le-ati dorit cand erati mici, dar nu le-ati primit.

Ori au fost situatii in care ati inscris copilul la vreun club ori cerc, pentru ca asta v-ati dorit sa faceti in copilarie si nu ati avut ocazia. De aceea, copilul trebuie sa invete germana ori pianul, pentru ca tu, parintele, nu ai avut aceasta ocazie, cu toate ca iti doreai nespus de mult sa stii sa canti la pian ori sa vorbesti perfect germana.

Dorintele parintilor, impuse copiilor 

Toate aceste decizii ale parintilor sunt luate sub impulsul de a-si realiza dorintele neimplinite, prin intermediul propriilor copii. Si astfel, copilul trebuie sa devina medic ori informatician, deoarece asta ti-ai dorit tu, mama sau tata, dar nu ai putut sa-ti implinesti visul din diverse motive, ori copilul trebuie sa fie genul autoritar, pentru ca tu nu aveai curajul sa te impui in fata celorlalti, sau copilul sa fie mereu in centrul atentiei celorlalti, pentru ca tu nu ai avut parte de acest privilegiu si acum iti satisfaci propria ta neimplinire, uneori fortandu-l pe copil sa fie cel dintai ori sa atraga atentia celorlalti.

Exista si situatii in care parintele ii spune copilului "Tu sa nu faci ca mine si sa pleci capul in fata celorlalti, ca asa am facut eu si eram batjocura tuturor" sau parintii isi spun "Lasa, draga, sa fie indraznet, sa fie el cel mai tare, nu ca mine, care sufeream de timiditate si plangeam intr-un colt!"

Daca cel mic va fi privit ca pe o persoana modelabila in functie de ceea ce isi doreau parintii in copilarie si nu au primit ori realizat, propria lui independenta si abilitatea de a lua propriile decizii vor fii infranate ori chiar reprimate. Copilul va incerca sa-si multumeasca parintii, sa-i bucure si sa fie laudat de acestia, insa cu timpul va simti frustrare si ingradire, deoarece dorintele lui vor trece in plan secundar.

Perceperea realista a dorintelor

O percepere corecta a ceea ce isi doreste copilul si incercarea de a nu exagera cu propriile impuneri ale parintilor va asigura echilibrul in dezvoltarea personalitatii copilului, iar relatia parinte-copil se va dezvolta armonios. Parintii pot retrai copilaria prin intermediul copiilor, dar redevenind pentru cateva momente copii. Nu ezitati sa incercati impreuna cu copilul noile lui jucarii, ori jucandu-va sotronul sau invatand impreuna sa cantati la pian.

Astfel, copilul nu se va simti constrans si fortat sa realizeze activitati care nu ii plac, iar parintii vor avea ocazia sa fie si copii, dar si adulti.

Ideal ar fi ca inainte de a merge la cumparaturi, ori de a lua o hotarare in ceea ce priveste achizitionarea unor bunuri sau inscrierea  la anumite cursuri, despre care sunteti convinsi ca sunt potrivite copilului, sa va ganditi sis a analizati ce competente, abilitati oridorinte are acesta, or ice credeti ca are cel mai mult nevoie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre