Cum sunt afectati copiii de dependenta de telefon a parintilor

/ / Modificat: 2022-05-01
Cum sunt afectati copiii de dependenta de telefon a parintilor

Tehnologia nu lipseaste din viata de zi cu zi. Chiar daca datorita tehnologiei lumea moderna a facut progrese uriase, mai ales in domeniul stiintei si al medicinei, tehnologia este o sabie cu doua taisuri.

Utilizarea telefonului, calculatorului si internetului pot crea dependenta. Iar dependenta de tehnologie nu apare doar in randul adolescentilor ci si in randul adultilor. Iar cei care au cel mai mult de suferit sunt copiii care sunt crescuti de parinti dependenti de tehnologie.

Se estimeaza ca aproximativ unul din cinci adulti este dependent de telefoanele mobile. Este o cifra alarmanta, care nu doar ca afecteaza productivitatea la locul de munca, dar afesteaza si gestionarea emotiilor si relatiilor sociale. Iar dependenta parintilor de telefoanele mobile are un impact devastator asupra dezvoltarii psihologice a copiilor lor.

Care sunt consecintele dependentei parintilor de telefonul mobil?

Primii trei ani de viata sunt cruciali pentru dezvoltarea fizica si emotionala a copiilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca in aceasta perioada incep sa se dezvolte primele abilitati emotionale, lingvistice si comportamentale. Din acest motiv, este esential ca parintii sa isi stimuleze cat mai mult copiii si sa ii ajute sa creeze noi conexiuni neuronale.

Atunci cand parintii isi pun propriile dorinte inaintea rolului lor de parinti, nu fac decat sa provoace probleme viitoare pentru micutii lor. Dependenta parintilor de telefoanele mobile aduce cu ea o lipsa de comunicare si de afectiune de netagaduit. Acest lucru poate duce la probleme de comportament si, bineinteles, poate incuraja aceeasi dependenta la copii.

In plus, mamele si tatii sunt modelele principale pentru copiii lor, astfel incat prioritizarea tehnologiei in detrimentul afectiunii umane le transmite copiilor un mesaj direct. Toate familiile au nevoie de dragoste si comunicare pentru a merge mai departe, dar mai ales copiii. Prin urmare, incearca sa acorzi mai multa importanta oamenilor decat obiectelor.

Daca observati ca in loc sa petreci timp de calitate alaturi de copil si il dedici pentru a petrece timp in fata ecranului este timpul sa iei masuri. Aminteste-ti ca rolul tau ca parinte este de a acorda prioritate dezvoltarii si bunastarii copilului. Prin urmare este cazul sa incepi sa-ti asumi responsabilitatea pentru actiunile tale. 

Un studiu realizat de Organizatia Medicala Hadassah, dedicat investigarii efectelor secundare ale dependentei de internet, a concluzionat:

"Studiile raporteaza o stransa legatura intre dependenta de internet cu tulburarile psihiatrice, in special tulburarile afective (inclusiv depresia), tulburarile de anxietate (tulburarea de anxietate generalizata, tulburarea de anxietate sociala) si tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD)."

Intre timp, un studiu realizat de AVG Technologies a constatat ca 4 din 10 copii cred ca parintii lor petrec mai mult timp cu telefoanele mobile decat cu ei. Acest lucru ii face sa se simta ignorati si neiubiti. Mai mult, 75% dintre copiii care au participat la studiu au declarat ca au vrut sa le ia telefoanele mobile parintilor pentru a le atrage atentia.

Petreci mult timp in fata ecranelor? Iata ce trebuie sa faci

Daca observi ca petreci mult timp in fata ecranelor, in loc sa-l petreci alaturi de copil, este important sa iei imediat masuri. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa eviti sau sa scapi de dependenta de telefonul mobil:

  • Renunta la a munci in afara orelor de program, mai ales daca este un lucru pe care-l faci frecvent si nu ocazional
  • Incearca sa te joci afara cu copilul, in fiecare zi.
  • Nu va mai folosi telefonul mobil atunci cand micutul vorbeste cu tine.
  • Intreba-ti copilul despre ziua lui si asculta tot ce are sa-ti spuna. 
  • Incearca sa fii cat mai prezent in viata copilului tau.
  • Apreciaza si consolideaza contactul uman in detrimentul folosirii tehnologiei.
  • Nu uitati ca tehnologia este doar un ajutor. Nu abuza de ea.

 FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Telefon mobil copii

Articole recomandate

Citeste si despre