Parintii au un copil preferat, potrivit stiintei

/ / Modificat: 2019-07-26
Parintii au un copil preferat, potrivit stiintei

Care este copilul tau preferat? Daca ai mai multi copii, poate ai primit aceasta intrebare. Si probabil ca ai raspuns ca, pentru tine, toti sunt egali si ii iubesti la fel de mult. Dar stiinta spune ca, desi parintii pot iubi neconditionat toti copiii, au unul cu care stabilesc o legatura emotionala mai puternica, iar acesta devine preferatul lor.  

Copilul cel mare este favoritul

Cercetatorii de la Universitatea din California au analizat dinamica a 384 de familii si au constatat ca 70% dintre mame si 74% dintre tati au recunoscut ca prefera unul dintre copiii lor.In majoritatea familiilor analizate, primul copil avea perceptia ca parintii ii valorifica mai mult reusitele in comparatie cu fratii sai mai mici. Cercetatorii cred ca, atunci cand esti parinte pentru prima data, toatre etapele sunt  memorabile si au un impact emotional mai mare.

Primul pas, primul cuvant, prima nota la scoala sau primul trofeu sportiv sunt experiente care ii marcheaza pe parinti. Cand vine vorba de copiii mai mici, toate aceste lucruri sunt importante, dar impactul lor emotional nu mai este acelasi.

Asa cum era de asteptat, fratii mai mici au raportat ca stima lor de sine a fost afectata din cauza favorurilor primite de fratele mai mare, care au fost percepute ca tratamente preferentiale.Fata sau baiat: Pe cine prefera mamele?Raspunsul este dat de un alt studiu efectuat de Universitatea Purdue (universitate de cercetare din West Lafayette, Indiana), pe un esantion de 424 de mame ai caror copii erau majori. Cercetatorii le-au adresat o serie de intrebari, cum ar fi: Cu care dintre copiii tai vorbesti despre o problema personala? Ce copil preferi sa aiba grija de tine cand te imbolnavesti?  De ce copil te simti cel mai apropiat din punct de vedere emotional? De ce copil esti cea mai mandra?

Specialistii au aflat ca mamele alegeau intotdeauna fiicele, mai ales pe prima nascuta. Este posibil ca acest lucru sa se intample deoarece, pe toata durata vietii, s-au bazat pe fete pentru ingrijirea fratilor mai mici, astfel ca au dezvoltat o legatura emotionala mai puternica.

Cercetatorii au intervievat si copiii, dar au descoperit ca nu au avut intotdeauna dreptate in evaluarea preferintelor mamelor lor. Jumatate dintre acestia nu stiau care este fratele de care mama lor se simte cea mai apropiata sau care este cel mai de incredere din punct de vedere emotional. Doar 39% dintre copii au reusit sa identifice copilul preferat al mamei.

Povara de a fi copilul favorit

Desi la prima vedere poate parea foarte bine sa fii copilul favorit, adevarul este ca reprezinta o povara care, pentru multi, poate fi foarte grea. Un alt studiu realizat cu ajutorul a 309 familii a demonstrat ca a fi preferartul parintilor are un pret din punct de vedere psihologic.

Si asta pentru ca parintii au asteptari mari de la copilul favorit, acesta fiind supus unor tensiuni mai mari, inca din copilarie. Dezamagirea parintilor cantareste mult si astfel poate dezvolta o teama mai mare de esec.

De fapt, in acea ancheta a fost apreciat faptul micutii care s-au simtit cei mai apropiati emotional de mamele lor si cei care au mai multe conflicte cu ei au avut o tendinta mai mare de a raporta simptome depresive. Autorii au concluzionat ca, in multe cazuri, statutul de de copil preferat afecteaza bunastarea emotionala pe termen lung, povara de pe umeri fiind mai mare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinti Studiu

Articole recomandate

Citeste si despre