5 lucruri pe care orice copil si le va aminti toata viata despre parinti

/ / Modificat: 2021-12-31
5 lucruri pe care orice copil si le va aminti toata viata despre parinti

Incearca sa-ti amintesti lucruri despre parintii tai, lucruri care te-au marcat in viata, atat in mod pozitiv, cat si negativ. Pentru copii, exista momente si amintiri de neuitat care ii vor duce inapoi in copilarie pana la varsta adulta, cum ar fi anumite emotii, mirosuri si, de asemenea, greseli. De aceea, important nu este sa le oferi obiecte materiale extraordinare, ci o relatie de calitate si timp petrecut impreuna, in mod pozitiv. In acest fel, vei putea pune in valoare amintirile frumoase si poti evita acele greseli care le pot marca viata pentru totdeauna.

Iata care sunt lucrurile pe care orice copil si le va aminti pentru tot restul vietii:

1. Absenta parintilor

Copiii au nevoie sa isi simta parintii aproape de ei. In acest caz ne referim la apropierea emotionala, la conectarea cu copilul si nevoile acestui, intelegerea copilului si validarea emotiilor sale, indiferent de tipul acestora, precum si ajutarea micutului in a le depasi. De multe ori insa, parintii de pot afla in aceeasi camera cu micutii, insa cand nu exista apropiere emotionala copiii se vor simti mai departe de acestia ca niciodata.

Copiii simt abandonul parintilor in momentul in care nu li se acorda atentie si nu sunt intelesi de acestia. Se simt mici si neimportanti, cand, in realitate, ar trebuie sa stie ca sunt cei mai importanti pentru parintii lor.

Prin urmare, prieoritatea principala a parintilor trebuie sa fie crearea unei relatii armonioase cu copilului.

2. Afectiunea primita

Sarutarile, imbratisarile, cuvintele tale de incurajare si toate "te iubesc" pe care le spui zilnic sunt ca niste vitamine emotionale pentru cresterea si bunastarea copiilor.

Gesturile tale de iubire neconditionata ii vor face pe micuti sa devina adultii iubitori, grijulii si stabili din punct de vedere emotional de care au nevoie cu disperare pentru a-si gasi fericirea.

Afectiunea ta nu este niciodata prea multa, pentru ca au nevoie de dragostea ta neconditionata in fiecare minut al zilei, chiar si atunci cand nu o cer. Respectul, intelegerea, un cuvant de incurajare, totul conteaza... totul se aduna. Astfel, ori de cate ori vor avea nevoie de tine, pentru un sfat, o alinare sau o imbratisare, vor sti ca esti acolo pentru ei.

3. Umilire si devalorizare

Experientele umilitoare se transforma in cicatrici emotionale profunde care sunt greu de vindecat. Prin urmare, nu iti umili niciodata, sub nicio forma, copiii, pentru ca acest lucru va ramane gravat in inimile lor ca o trauma. Gesturile pozitive sunt intotdeauna o optiune mai buna si mai inteleapta.

Acelasi lucru este valabil si pentru sentimentul de devalorizare, atunci cand nu se simt importanti, respectati sau apreciati de tine. Incearca sa iti feliciti copilul pentru micile realizari, indiferent de natura acestora, recunoaste-le munca si eforturile depuse atat in ceea ce priveste studiul cat si treburile casnice. Este important sa fii mereu cel mai mare sprijin al copilului, astfel incat copilul sa-si dezvolte o buna stima de sine.

4. Relatia dintre parinti

Fie ca este pozitiva sau negativa, relatia pe care o au parintii va influenta foarte mult viata si personalitatea copiilor. De fapt, copiii internalizeaza acest model de relationare astfel incat este probabil sa il repete in viitor.

Daca vrei ca copiii tai sa aiba relatii interpersonale bune pe tot parcursul vietii lor, fii un bun exemplu in acest sens, in relatia cu partenerul tau si cu persoanele din jurul vostru. Acum intelegi de ce marea majoritate a adultilor abuzivi au fost copii abuzati? Fii un exemplu bun si copiii tai vor repeta acest model frumos.

5. Traditii de familie

Pranzul de duminica cu bunicii, excursiile de vara in satul unchiului si matusii sau traditiile de Craciun vor marca inimile celor mici. De aceea este atat de important sa cream aceste ritualuri de familie, astfel incat copiii sa se simta parte a unui intreg, a unei comunitati. Poate fi la fel de simplu ca si cum ati gati impreuna sambata sau ati transforma seara de vineri intr-o seara de filme in familie.

Este vorba despre crearea de momente fericite de care sa ne bucuram in familie si de amintiri puternice care sa se formeze in mintea copiilor. Acestia se vor simti iubiti si, bineinteles, acest lucru ii va face sa creasca intr-un mediu armonios si sa aprecieze familia ca fiind cea mai importanta comunitate din viata lor.

Obiectele nu inlocuiesc prezenta parintilor

Din lipsa de timp si din sentimentul de vinovatie ca nu petrec suficient timp alaturi de cei mici, parintii pot ajunge sa le faca micutilor orice pofta cu scopul de a fi iertati. In aceste cazuri este important sa stii ca niciun obiect de pe lumea asta nu poate cumpara timpul pierdut si nu va inlocui prezenta parintelui.

Copiii au nevoie sa-si simta parintii aproape, din punct de vedere psihic si emotional.

FOTO: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre