Problemele cu alcoolul ale parintilor distrug emotional copilul

/ / Modificat: 2019-09-06
Problemele cu alcoolul ale parintilor distrug emotional copilul

Alcoolul reprezinta o problema reala cu care se confrunta multe persoane. Unele ajung la terapie pentru a scapa de acest viciu, iar altii cad in capcana alcoolului, ceea ce le poate fi fatal.

Cand parintele este alcoolic, el distruge emotiile, mintea si inima copilului fara sa-si dea seama.

Consecintele pot depinde de severitatea dependentei si de modul in care se manifesta la persoana alcoolica, dar in toate cazurile, factorii multiplii care o afecteaza pot fi destul de nocivi pentru cei din jurul persoanei respective, dupa cum spune pshilogul Mare Jose Roldan.

In marea majoritate a cazurilor, copilul cu parinti alcoolici creste intr-un mediu toxic si haotic care ii va genera probleme emotionale. Ele creste vazand ca alcoolul este protagonistul si modul in care tatal sau mama se comporta va marca modul de relationare cu ceilalti.

Urmele emotionale care raman in inima copilului cu parintii alcoolici

Urmele emotionale sunt dificil de aratat atat la parinti, cat si la copil, dar raman gravate in personalitatea micutului. Exista o rana deschisa si sangeranda care se va vindeca foarte greu sau va ramane permanent asa.

Comportamentele parintilor alcoolici

Un parinte va fi intotdeauna parinte, chiar daca este alcoolic. Si pentru copil, parintele va fi mereu modelul sau in viata. Dar unul inecat in alcool poate fi un strain complet pentru micutul si asta ii va oferi nesiguranta si teama. Acesta nu stie niciodata la ce sa se astepte de la parinti, pentru ca comportamentul lor nu este normal, iar cel mic nu stie sa faca diferenta intre ce este normal si ce nu.

Nu poate sa deruleze proiecte

Copilul nu stie cum este viata in cadrul unei familii normale. El simte ca nu se afla in locul potrivit si parintii lui nu sunt capabili sa il protejeze si sa ii ofere siguranta de care are nevoie pentru a se putea dezvolta. Acest lucru ii va provoca anxietate si instabilitate emotionala. Micutul care creste in strfel de medii se va dezvolta ca persoane anxioase, instabile si dependente emotional si in viata lui de adult nu va putea sa deruleze proiecte sau sa le finalizeze.

Nu este capabil sa se distreze

Din cauza atmosferei tensionate din sanul familiei, nu a avut posibilitatea sa vada ce inseamna distractia. De aceea, ccopilul ii va judeca pe cei din jurul lui, dar si pe el. Acesta va creste gandindu-se ca si el este vinovat pentru haosul din casa si sentimentul de vinovatie nu ii va permite sa fie fericit. Va ramane cu impresia ca ar fi putut sa faca ceva in copilarie pentru a schimba situatia prin care a trecut.

Loialitate orba

Este posibil ca un parinte alcoolic sa se simta rau, deoarece, cel mic l-a vazut in stari deplorabile si ar putea sa-i impuna ca ceea ce vede acasa sa ramana acasa. Si nu trebuie sa vorbeasca cu nimeni despre lucruri pe care le traieste in sanul familiei. Iar asta il va face pe micut sa isi doreasca sa fie fidel parintilor, cu loialitatea oarba care va genera si mai multa durere.

Vrea sa obtina stabilitate, dar nu este capabil

Copilul care creste in aceste conditii isi doreste cu disperare sa traiasca intr-o casa stabila, dar se pare ca nu este posibil. Asa ca de fiecare data cand intervin schimbari, va simti haos si acestea ii vor produce anxietate. Nu va avea control asupra emotiilor lui si, desi isi doreste stabilitate, va sti doar sa actioneze impulsiv, ceea ce va genera mai mult haos in viata lui si, prin urmare, mai multa anxietate emotionala.

Micutul cu parinti alcoolici trebuie tratat pentru a-i intelege emotiile si sa stie ca el nu este vinovat pentru nimic. Pentru parintele alcoolic, ideal ar fi sa primeasca tratament pentru a scapa de aceast viciu si sa-si dea seama de daunele pe care si le provoca lui, dar si mai ales celor din jur.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alcool

Articole recomandate

Citeste si despre