Comportamente ale copiilor care ar trebui sa fie ingrijoratoare pentru parinti

/ / Modificat: 2022-11-02
Comportamente ale copiilor care ar trebui sa fie ingrijoratoare pentru parinti

Copiii incalca reguli. Asa a fost de cand lumea si pamantul. Nu o fac pentru ca sunt rai, ci doar testeaza limitele; si asta face parte din procesul de invatare, spun psihologii. Totusi, sunt cateva comportamente care ar trebui sa atraga atentia parintilor.

Daca ar exista un manual universal pentru parinti, una dintre primele lectii ar trebui sa fie "cum sa nu-ti faci griji pentru orice lucru banal". Asa am avea mai mult timp sa ne concentram pe lucrurile care chiar ar trebui sa ne ingrijoreze.

Face prea multe mofturi la mancare

Fiecare are propriile gusturi la mancare si nu ne pot placea tuturor aceleasi alimente. Iar in cazul copiilor este cu siguranta nevoie de mai multa munca de convingere cand vine vorba de anumite alimente. Copii mofturosi la mancare s-au mai vazut. Dar cand refuzurile sunt vehemente si cand nimic din ce i-ai oferit nu este suficient de bun, este posibil ca acest lucru sa fie cauzat de ceva probleme emotionale.

Un studiu au stabilit ca acei copii care sunt foarte mofturosi au un risc de doua ori mai ridicat de a intra in depresie, decat cei care mananca orice.

A devenit âdependentâ de anumite haine

Nu este ceva neobisnuit ca un copil sa refuze anumite haine sau sa ceara sa poarte mereu altele; nu este iesit din comun nici sa se planga ca o haina il inteapa sau ca alta il irita. Unii dezvolta o preferinta care poate merge pana la dependenta pentru anumite obiecte vestimentare, la care nu renunta nici in ruptul capului, nici macar atunci cand s-au deteriorat vizibil. Ei bine, acest din comportament nu face parte din categoria rasfaturilor, ci de cele mai multe ori este o dovada de anxietate, iar ca parinte ar trebui sa fii mai atent la copil, sa afli ce i-ar fi putut-o declansa si cum poti sa i-o alungi.

Petrece prea mult timp cu gadgeturile

Stii deja ca un copil trebuie sa petreaca timp cu masura cu telefonul, tableta sau computerul. Nu i le poti interzice complet, pentru ca in era a tehnologiei e greu spre imposibil sa-i tii departe de aceste dispozitive. Atentie, insa, la momentul in care gadgeturile se transforma din distractie de moment, intr-un refugiu. Dependenta de gadgeturi poate fi un semn de anxietate si stres.

Cere mereu jucarii noi si ar face orice ca sa le obtina

Nu exista parinte care sa nu se fi aflat in situatia de a-i cumpara copilului o jucarie pentru ca acesta a facut o criza in mijlocul magazinului. Toti copiii trec prin aceasta etapa si este foarte important cum o gestionezi. Psihologii atrag atentia ca acest tip de comportament, de a implora cu lacrimi in ochi sau de a face o criza de plans pentru a obtine ceea ce vor pe moment, nu este nici rasfat, nici santaj (in prima faza), nici o nevoie. Dar poate fi o metoda de a obtine asigurarea ca iti permiti sa i-o cumperi, dupa ce, fara sa iti dai seama, a auzit prea des discutii despre probleme sau greutati financiare.

 FOTO: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportament copii Parinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre