4 FRAZE pentru a pune capat crizelor de isterie ale copilului tau

/ / Modificat: 2019-11-13
4 FRAZE pentru a pune capat crizelor de isterie ale copilului tau

Nu exista o provocare mai mare pentru un parinte decat sa pareze instericalele copilului.  Dar poti pune punct acestor crize, daca actionezi corect ca adult. In niciun caz nu trebuie sa tipi, sa insulti, sa umilesti, sa ameninti sau sa-l pedepsesti pe cel mic.

Comunicarea este esentiala in viata noastra si a copilului nostru. Dialogul este cel care te va ajuta sa depasesti aceste crize. Mai mult, in timp, vei vedea cum dialogul ii va oferi micutului tau instrumentele necesare pentru a exprima corect ceea ce simte.

Cum sa pui capat crizelor copilului?!

Aceste istericale pe care le face cel mic reprezinta sigura modalitate prin care isi poate exprima nevoile, sentimentele si emotiile.

Este firesc ca parinte sa te enervezi si uneori sa te simti frustrat. Dar trebuie sa intelegi ca copilul tau nu poate exprima in cuvinte acele emotii si sentimente care il coplesesc. Adica nu controleaza si nu gestioneaza, cu atat mai putin sa comunice ceea ce simte. Pastreaza-ti calmul si inarmeaza-te cu doze mari de rabdare. Sunt conditiile indispensabile pentru a depasi aceste momente. Fii dispus sa discuti cu cel mic si sa-i explici, ori de cate ori este necesar, motivele pentru care "NU" este "NU".

Nu este vorba de a trata situatia cu autoritate. Da, pastreaza o pozitie ferma si de neclintit, dar fii deschis la dialog, comunicand pe un ton bland, relaxat si sincer.Primul lucru pe care ar trebui sa-l propui este sa stii motivele pentru care micutul tau este atat de suparat sau enervat. Al doilea pas este de a oferi explicatii, consecinte si, daca nu este suficient, sa propui si alternative. Ce trebuie sa-i spui micutului tau ca sa inceteze cu crizele

Expresii care pot pune capat crizelor copilului 

Micutul tau va "scoate" tot ce are inauntru si nu va inceta sa planga si sa urle pana nu va primi ce vrea. Nu conteaza ca are tot ce isi doreste. El stie, de aceea un "nu" pentru el poate fi ceva atat de oribil. Situatia se va complica atunci cand incepe sa experimenteze lucruri pe care nu stie sa le controleze sau sa le manifeste.

De multe ori se intampla ca cei mici sa castige din cauza ca esti prea obosit. Sau chiar, scotand ce este mai rau din tine. De multe ori, aceasta situatie obisnuita si normala duce la o lupta nesfarsita intre mama si copil. Ideea este ca acest dialog poate fi incheiat printr-o serie de propozitii. Desigur, rostite cu fermitate totala. Este vorba de a pune "carligul de aur" atunci cand micutul nu doreste sa inteleaga sau sa continue o negociere fara sens, in viziunea lui, spune Macarena Esperanza Marina, speciaist in comunicare sociala. Nimic altceva decat stabilirea unui punct final catre orice discutie.

Cele 4 fraze finale

"Ti-am raspuns deja"

Copilul poate, dupa toate explicatiile, consecintele si alternativele oferite, sa incerce oricum sa isi atinga obiectivul. Una dintre metodele sale poate fi interogarea in stilul politistului, care nu se va incheia niciodata. El va intreba incontinuu acelasi lucru la care ai raspuns de multe ori. Solutia este sa opresti acest sir nesfarsit cu "Am raspuns deja" la fiecare reiterare.

"Asta nici nu intra in discutie"

Cand doresti sa pui capat crizelor care provin din cauza ca nu-i permiti ceva din motive de siguranta, trebuie sa fii de neclintit. Dupa ce ai parcurs toate etapele si copilul tot insista, incheie discutia cu un "nu vom mai vorbi despre acest lucru." Poti parea dur, dar starea lui de bine trebuie sa fie mai presus de toate.

"Aceasta conversatie s-a incheiat"

Este un alt mod bun de a pune punct unei conversatii ample. Mai ales cand cel mic insista, dupa zeci de explicatii. Daca nu intelege consecintele sau nu este de acord cu alternativele, este timpul sa inchei discutia. Dupa ce ii spui aceasta fraza pe un ton ferm, schimbarea subiectului sau cautarea unei alte activitati va fi esentiala pentru a pune capat crizelor.

"Decizia este luata. Daca mai continui, vor fi consecinte"

Daca copilul tau este foarte insistent, in ciuda faptului ca ai depus toate eforturile, aceasta este o optiune buna. Dar daca apelezi la aceasta strategie, trebuie sa pui in aplicare ceea ce ai spus. Daca dupa aceasta fraza el isi pastreaza inca atitudinea provocatoare, este bine sa vada ca indeplinesti  ceea ce ai zis: "Ti-am spus ca vor exista consecinte, mergi in camera ta si incepi sa-ti faci temele."

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crize nervi Fraze

Articole recomandate

Citeste si despre