Vrei un copil fara sentimente? Da-i o tableta

/ / Modificat: 2020-01-06
Vrei un copil fara sentimente? Da-i o tableta

Utilizarea excesiva a tabletei sau dispozitivelor mobile de catre prescolari impiedica intarirea legaturilor de afectiune intre parinti si copii.

Specialistii au explicat ca un copil, indiferent de varsta pe care o are, trebuie sa dezvolte in permanenta legatura cu parintii sai.

"Cand cel mic petrece mult timp pe un dispozitiv, el dezvolta legatura cu acel dispozitiv, nu cu parintii, iar afectiunea dintre parinti si copii este esentiala in perioadele cheie      ale dezvoltarii," declara Félix Higuera Romero, renumit psihiatru la spitalul Hermosillo (Mexic).

Specialist in psihiatrie pentru minori si adolescenti, acesta mai spune ca, daca legatura dintre parinti si copii nu se dezvolta in primii ani de viata, apare nesiguranta, dar si situatiile in care cel mic isi manifesta opozitia si protestul.

Psihiatrul a precizat ca atasarea minorilor de tablete sau dispozitive mobile afecteaza, de asemenea, abilitatile de comunicare si limbaj.

"Tabletele si telefoanele celulare sunt tranchilizante"

Prin utilizarea dispozitivelor mobile, copiii sunt expusi la stimulii luminii cu un sunet care ii atrage: "In calitate de parinti, poate fi foarte interesant faptul ca el mic are aceasta capacitate de a invata si a manevra aplicatia, de a descoperi," a mai precizat Félix Higuera Romero.

El a explicat ca tabletele ii ajuta pe micuti sa descopere si sa invete, ceea ce este un lucru pozitiv, dar exista si lucuri pe care le ignora pentru ca sunt expusi destul de mult la dispozitive. 

"Tabletele si telefoanele celulare sunt tranchilizante, care atrag atentia celui mic si il distreaza, astfel incat parintele sa-si poata vedea de treburile lui. Dispozitivele reprezinta un mijloc pe care adultii il utilizeaza pentru ca micutii sa fie distrasi, iar ei sa isi poata desfasura activitatile. In aceasta situatie, problema se afla la adulti si nu la copii," a precizat specialistul.

Pentru ca sta foarte mult in fata ecranelor, copilul nu dezvolta toleranta, rabdare si suficient control emotional.

"Multi parinti presupun ca micutii lor a invatat culorile prin utilizarea dispozitivelor mobile, dar acest lucru se intampla printr-un proces de memorare fara rationament sau un sentiment de logica si bun simt," a mai spus psihiatrul.

El a precizat ca prin utilizarea frecventa a tabletelor sau telefoanelor mobile, copilul nu mai invata ceea ce ar trebui din viata de zi cu zi, ci totul se realizeaza mecanic, iar alte abilitati nu sunt incorporate simultan si in mod echilibrat.

Chiar si asa, cel mic nu trebuie privat de tableta sau de telefon, dar important este ca timpul petrecut in fata dispozitivelor sa fie limitat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tableta Sentimente Dispozitive mobile

Articole recomandate

Citeste si despre