Sindromul farfuriei goale si pericolul de a obliga copilul sa manance tot

/ / Modificat: 2021-05-13
Sindromul farfuriei goale si pericolul de a obliga copilul sa manance tot

Copiii pot fi uneori foarte mofturosi la mancare, iar atunci parintii cauta tot felul de metode pentru a-i convinge. Una dintre cele mai folosite metode este de a le cere sa termine tot din farfurie, cu promisiunea unei recompense la final. Dar daca nu ii este atat de foame incat sa lase farfuria curata?

Tactica farfuriei goale nu este tocmai corecta pentru a motiva un copil sa manance, nici cand vine pe un ton autoritar, nici cand il stimulezi spunandu-i ca doar atunci va vedea desenul de pe fundul castronelului nici cand ii promiti ca dupa ce mananca va primi dulcele preferat sau se va putea juca la telefon.

“Nu te ridici de la masa pana nu ai golit farfuria!”

Suna cunoscut? O folosesti cu copiii tai? Ai auzit-o si tu in copilarie? Dar daca ti-ai aminti si cum te simteai cand o auzeai? Sau poate te gandesti ca, daca la mama si bunica ta a functionat, este cheia succesului in fata unui copil care refuza sa manance. Nu toate metodele vechi sunt, insa, cele mai potrivite, iar daca ele nu aveau suficiente informatii, acum nu mai este cazul.

Apetitul copiilor este dinamic

Uneori s-ar putea sa vrea sa iti manance si urechile, alteori s-ar putea sa nu vrea sa manance nimic o zi intreaga. A indopa un copil, chiar si impotriva vointei sale, este aproape o manie, si nu ne gandim, multi dintre noi, ca apetitlul celor mici are legatura nu doar cu dezvoltarea sa, ci si cu emotiile.

Sindromul farfuriei curate are repercusiuni negative

Chiar si cand este sugar copilul stie sa te anunte cand ii este foame. Deci, de ce sa nu ai incredere in faptul ca o face si la 2-3 ani, si la 5-6? Evident ca nu il poti lasa pe cel mic nemancat o zi intreaga insa cu siguranta sunt metode mai bune decat aceea de a-l aseza la masa si a-l obliga, pur si simplu, sa manance.

Sindromul farfuriei goale influenteaza sanatatea copiilor si poate fi considerat "responsabil" pentru valorile atat de mari de obezitate infantila,  de tulburari alimentare si poate chiar si pentru cele ale depresiei la copii.

Respecta-i nevoile!

In ultimii ani s-a stabiit ca un copil isi regleaza singur alimentatia in functie de senzatia de foame si de cea de satietate. Cel mic stie cu siguranta mai bine decat tine, parintele, cand este satul, cand se simte plin, chiar daca tu ai impresia ca trebuie sa manance un castron plin cu supa sau cu piure sau o bucata intreaga de carne.

A-l forta sa manance mai mult decat considera ca este necesar inseamna sa nu-i respecti nevoile de care copilul este atat de constient.

Consecintele pe termen lung pot fi foarte grave

Probabil este greu sa convingi un parinte care isi vede copilul mancand ca o vrabiuta ca este suficient asa sau ca nu trebuie sa insiste pentru ca el sa se alimenteze mai mult. Totusi, a hrani un copil in exces impotriva nevoilor sale comporta riscuri uriase.

A forta un copil sa manance tot din farfurie, chiar si cand e satul, il va face sa respinga hrana si, in adolescenta sau la maturitate, sa dezvolte tulburari alimentare grave: anorexie, bulimie, obezitate, obiceiuri alimentare proaste.

Un copil cu sindromul farfuriei goale nu va sti sa isi controleze sau sa isi regleze apetitul.

Ce sa eviti:

• nu face presiuni cand vine ora de masa

• nu pune portii fixe in farfurie, pe care este obligat sa le termine

• nu ii santaja ca daca mananca tot vor primi un premiu

• sub nicio forma nu folosi forta fizica pentru a-l obliga sa manance.

Ce sa faci:

• ai incredere in apetitul copilului si ingrijoreaza-te doar daca greutatea, inaltimea si starea sa de sanatate nu evolueaza normal

• pune-i portii mai mici in farfurie; daca mai vrea, poate sa mai ceara

• da dovada de consecventa: daca tu lasi uneori ceva in farfurie, nu-i cere copilului ca el sa nu o faca

• nu-l face sa planga atunci cand nu vrea sa manance tot; momentul mesei trebuie sa fie unul cu conotatie pozitiva, nu unul care sa ii starneasca aversiune

• nu il compara nici cu fratii sai, nici cu alti copii; fiecare are propriul ritm de dezvoltare si propriile nevoi.

Taguri Alimentatia copilului

Articole recomandate

Citeste si despre