Sfaturi pentru a folosi corect grupurile de Whats App pentru parinti

/ / Modificat: 2022-09-18
Sfaturi pentru a folosi corect grupurile de Whats App pentru parinti

Grupurile de părinți de pe rețelele de socializare, în special WhatsApp, sunt un instrument pe cât de util, pe atât de periculos. Sunt utile pentru că vă permit să vă țineți la curent cu ceea ce se întâmplă în clasă si periculoase deoarece poate duce la neînțelegeri, discuții și utilizare inutilă.

Niciun părinte nu poate scăpa. Odată cu începerea anului școlar vine acel moment delicat în care cineva vă cere numărul de telefon "pentru a vă alătura grupului de părinți". Iar tu, care nu vrei să ratezi nimic din educația copilului tău sau să pari cel mai puțin sociabil dintre părinți, te asiguri că ești deja în "grup".

Marea majoritate a familiilor cu copii cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani fac parte din grupuri de chat la grădiniță, la școală, la activitățile extrașcolare, la echipa de fotbal... O mulțime de comunicări zilnice care, dacă nu sunt folosite corect, pot epuiza bateria celui mai rezistent telefon mobil și răbdarea celui mai calm adult.

Pentru ce este grupul de părinți WhatsApp?

Scopul teoretic al acestui tip de chat este de a facilita organizarea zilnică a părinților, de a le permite acestora să aibă un canal de comunicare rapidă pentru a fi la curent cu tot ceea ce ține de copiii lor: dacă au un examen la matematică, dacă trebuie să aducă un carton sau un costum, dacă există o epidemie la școală...

Problema apare atunci când există membri care folosesc grupul în mod necorespunzător. Grupurile de părinți nu au fost dezvoltate cu scopul de a trimite informații personale către grup, de a genera zvonuri sau de a produce un bombardament de imagini sau mesaje care să ajungă să satureze grupul.

Sfaturi pentru a utiliza corect grupurile WhatsApp

Țineți cont întotdeauna de faptul că grupul a fost creat pentru a împărtăși informații strict legate de educație, școală sau sport (în funcție de grup) este esențial pentru a evita problemele. De asemenea, țineți cont de aceste sfaturi.

1. Informații, da; bârfe, nu.

Înainte de a trimite un mesaj, asigurați-vă că este vorba de informații relevante pentru toți membrii grupului. 

2. Nu-l folosiți ca jurnal

"Nu-mi amintesc ce temă aveam la matematică". Repede și iute te duci la "grupul de părinți" să întrebi și primești automat 10 răspunsuri nu doar cu exercițiile de matematică de făcut, ci și cu exercițiile de limbă, știință și engleză și, dacă ești neatent, chiar și soluțiile. Nu, nu și nu.

Nu este nicio problemă dacă într-o zi se pierd aceste informatii și trebuie să întrebați alți părinți despre teme. A face din asta o rutină este o practică periculoasă care îl va împiedica pe copil să-și asume responsabilitatea și să se maturizeze.

3. Nu bombardati grupul cu glume sau imagini

Fotografii virale, glume, emoji-uri tot timpul... Chiar vrei să fii "părintele popular" al grupului? Dacă sunteți acolo pentru a oferi informații despre copii, limitați-vă la acest lucru.

4. Anumite conversații, în privat

Conversațiile între două persoane ar trebui să aibă loc doar în privat. De câte ori a trebuit să citești 40 de mesaje scrise de doar două persoane? Nu ți-a venit să le ceri să înceapă o discuție privată? Nu faceți aceeași greșeală.

5. Feriți-vă de critici

Principala premisă a utilizării rețelelor de socializare este să nu spui nimic pe ele ce nu ai spune în persoană. Orice mesaj poate fi interpretat greșit în funcție de persoana care îl citește, iar anumite subiecte pot fi deosebit de controversate: nu vorbiti urat despre profesori, nu ii criticați și nu încercați să rezolvați certurile dintre copii prin WhatsApp.

6. Dați un exemplu

Trăim într-o societate în care mulți copii sunt dependenți de telefoane mobile, tablete și jocuri video. Cum îi putem învăța pe părinții lor să renunțe la ele dacă noi nu renunțăm la telefon? Deconectarea de la rutină este o parte fundamentală a vieții de zi cu zi și este esențială pentru a obține o atmosferă familială bună. Stabiliți propriile reguli privind utilizarea grupului. O idee bună este să nu le răspundeți la mesaje după ora 20.00 (când copiii ar trebui să-și fi terminat toate temele) sau în weekend.

7. Simplificați

Scrieți ceea ce doriți să împărtășiți într-un mesaj unic, clar și concis și asigurați-vă că toate informațiile sunt corecte înainte de a le trimite. Acest lucru vă va împiedica să fiți bombardat cu întrebări.

8. Respectați-vă reciproc intimitatea

În cazul fotografiilor sau filmulețelor pe care le distribuiți, chiar dacă sunt despre activități ale copiilor, trebuie să vă asigurați că toți părinții și-au dat acordul pentru a le trimite și să fiți foarte atenți când le încărcați pe alte rețele de socializare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre