Opt intrebari pe care ar trebui sa i le pui copilului tau. Te vor ajuta sa il cunosti mai bine

/ / Modificat: 2022-11-30
Opt intrebari pe care ar trebui sa i le pui copilului tau. Te vor ajuta sa il cunosti mai bine

A fi parinte presupune sa te preocupi constant de bunastarea copilului tau. Acest lucru nu inseamna doar sa ii asiguri conditii bune de trai, acces la educatie si jucarii, ci si sa fii atent la nevoile lui emotionale si psihologice. Pe masura ce cresc, copiii trec prin diferite stari si etape, au tot felul de ganduri, sentimente, temeri si complexe pe care parintii ar trebui sa le stie. Pentru a comunica mai bine cu copiii si a intelege exact ce ii preocupa, este important sa pui intrebarile potrivite.

Indiferent cat de mici ar fi copiii, uneori raspunsurile pe care le dau ne pot lua prin surprindere. Asa putem afla ce este in mintea si in sufletul lor, pentru a sti cum sa ne comportam cu ei, cum ii putem ajuta si la ce anume sunt sensibili. Comunicarea este cheia pentru o relatie sanatoasa cu copiii, iar acestora nu trebuie sa le fie frica sau rusine sa se deschida fata de noi si sa ne spuna ce au pe suflet. Iata cateva intrebari care te pot ajuta sa iti cunosti mai bine copilul!

1. Ce iti place si ce nu-ti place la tine?

Raspunsul la aceasta intrebare ne poate ajuta sa intelegem ce parere au copiii nostri despre ei insisi. Cum isi constientizeaza calitatile si defectele, cum se raporteaza la ele si cum ii putem ajuta sa isi imbunatateasca stima de sine.

2. Daca ti s-ar putea indeplini 3 dorinte, care ar fi acelea?

Aceasta intrebare ne poate ajuta sa aflam ce aspiratii au copiii nostri si sa le descoperim personalitatea, valorile si asteptarile despre viata. Putem afla cum se vede un copil la maturitate, indiferent ca raspunsurile pe care le da sunt naive.

3. Ce iti doresti sa faci in acest an?

A-i face sa se gandeasca la obiective pe termen scurt si mediu este un pas important spre a-i ajuta sa le atinga. Daca raspunsul este ca vrea sa practice un anumit sport sau sa mearga intr-un anumit loc, vei sti ce ai de facut pentru a-l ajuta sa-si indeplineasca scopul.

4. Ce iti place cel mai mult sa faci in timpul liber?

Raspunsurile pe care le dau copiii la aceasta intrebare ii ajuta pe adulti sa gaseasca modalitati de a petrece timpul liber care sa fie pe placul copiilor. Orice activitate facuta impreuna este prilej de a va conecta cu copiii vostri.

5. Care este cea mai mare teama a ta?

A sti de ce se tem copiii este important pentru a-i ajuta sa isi invinga fricile. Mesajul pe care trebuie sa il transmitem, la randul nostru, trebuie sa fie unul care sa le valideze sentimentele si sa ii asigure ca suntem alaturi de ei.

6. Ce iti place si ce iti displace la gradinita/scoala?

Cu ajutorul acestei intrebari putem afla daca sunt anumite probleme la scoala sau la gradinita, precum cadre didactice cu comportament abuziv, bullying etc.

7. De ce iti este cel mai rusine?

Copiii pot ajunge sa fie timizi si introvertiti din multe motive. A sti ce anume ii face sa se rusineze ne poate ajuta sa ii intelegem mai bine si sa nu mai punem presiune asupra lor, atunci cand nu este cazul.

8. De ce esti cel mai mandru?

Aceasta intrebare ii ajuta pe copii sa isi constientizeze calitatile si punctele forte. Este o ocazie buna pentru a-i lauda si a le valida calitatile, intarindu-le, astfel, stima de sine.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii Dezvoltarea copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre