Cum pregatesti copilul pentru prima noapte departe de casa

/ / Modificat: 2021-05-15
Cum pregatesti copilul pentru prima noapte departe de casa

Prima noapte in care doarme in alta parte decat acasa este un moment super important pentru un copil, dar si pentru parinti. Si nu vorbim aici despre un weekend sau cateva zile petrecute la bunici sau la alta persoana din familie, cu care este obisnuit si in care are incredere, ci despre prima noapte petrecuta la un prieten sau despre prima excursie prelungita ori tabara cu colegii de la scoala.

Psihologii atrag atentia ca prima noapte petrecuta de copil in alta parte decat in mediul pe care il cunoaste si in care se simte in siguranta trebuie pregatita minutios, din timp, pentru a nu fi o experienta greu de digerat.

Cand este varsta potrivita pentru un copil sa doarma "in deplasare"

Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare si o personalitate unica. Prin urmare, s-ar putea sa existe cazuri in care un copil de 5 ani este incantat sa doarma acasa la cel mai bun prieten de la gradinita, in timp ce un preadolescent de 12 ani ar putea fi foarte anxios in legatura cu excursia de doua zile cu clasa, pentru ca se teme de multe lucruri neprevazute care s-ar putea intampla in absenta parintilor (sa-i fie rau, sa viseze urat, sa ii fie frica de intuneric etc).

Totul depinde de cat de pregatit este copilul pentru aceasta experienta, mai mult decat de varsta - Megan Romano, terapeut de familie.

Teoria este sustinuta si de Linda Snell, asistent social cu experienta clinica, iar aceasta a si realizat un ghid in functie de care parintii pot intelege daca un copil este sau nu pregatit sa petreaca prima noapte departe de familie:

• Poate copilul sa adoarma singur cu usurinta, fara sa fie supravegheat?

• Copilul are abilitati pentru a rezolva singur probleme sau pentru a gestiona situatii dificile?

• Copilul doarme neintrerupt noaptea? Daca nu, care sunt de obicei cauzele tulburarilor?

• Copilul are anxietate de separare la gradinita sau la scoala?

• Copilul are fobii sau temeri legate de lumea inconjuratoare?

• Cum s-a comportat copilul cand a mai fost lasat la bunici?

• Cat de flexibil este copilul la schimbari de planuri?

• Cat de bine stie copilul sa isi comunice nevoile altor persoane?

• Cat de bine stie copilul sa isi gestioneze singur emotiile?

Un copil care, indiferent de varsta, are incredere in capacitatea sa de a se descurca in medii nefamiliare, care da dovada de curiozitate, dar care stie si sa respecte indicatii, ar putea fi pregatit pentru prima noapte departe de casa - Linda Snell

Daca, insa, copilul se indeparteaza fara permisiune, ignora regulile, este speriat de medii necunoscute sau nu stie sa isi gestioneze sentimentele, atunci, cel mai probabil, nu este pregatit pentru acest pas.

Cum pregatesti copilul pentru o noapte la prieteni sau pentru tabara

Primul pas ar fi sa creezi situatii similare pana la un punct cu ceea ce urmeaza.

O conditie pentru ca planul sa functioneze este sa inveti copilul sa isi gestioneze sentimentele si eventuala anxietate, in loc sa ii impui sa tolereze o situatie care il scoate din zona de confort.

Daca politica pasilor marunti functioneaza, puteti incerca sa-l lasati peste noapte acasa la o persoana in care aveti mare incredere si unde nu a mai ramas cu alta ocazie. Inainte de asta, insa, trebuie sa parcurgeti cateva etape importante.

Discutati despre ce urmeaza sa se intample

Acest dialog trebuie sa aiba loc si cu persoana sau organizatorul evenimentului (petrecere in pijamale, tabara etc), dar si cu copilul. Cand cel mic stie la ce sa se astepte, ii va fi mai usor sa se adapteze, iar tu, ca parinte, vei primi toate asigurarile de care ai nevoie.

Invata copilul despre limite

Una dintre cele mai mari temeri ale copiilor si ale parintilor este ca cel mic nu se va putea apara in caz de pericol. In general, pana la varsta de 4 ani un copil ar trebui sa stie diferenta intre atingeri potrivite si atingeri nepotrivite. O alta temere, mai ales cand copilul petrece noaptea cu un grup, este ca nu va sti sa se apere in eventuale situatii de bullying sau in cazul unor dialoguri care il vor face sa se simta inconfortabil.

Precautie si confort

Copilul trebuie sa stie pe de rost sau sa aiba notate undeva numele complet, numarul de telefon al parintilor si adresa. In plus, trebuie instruit sa sune la 112 in situatii periculoase.

In bagajul copilului pentru deplsare pune un obiect familiar, care sa ii fie "ancora" intr-un mediu nou; poate fi jucaria favorita sau o paturica ori chiar cana lui preferata.

Asigura-l ca e normal sa fie nelinistit

Oricat ar fi de entuziasmat de experienta, un copil s-ar putea simti nelinistit in fata a ceva nou. Discutati despre asta si explica-i ca acesta senzatie este normala, in loc sa o minimalizezi. Acorda-i atentia necesara si permite-i sa isi exprime sentimentele. Spune-i chiar ca daca este de parere ca ar fi mai bine sa renuntati la idee, este in regula sa o faceti; astfel, el nu se va simti presat in niciun fel.

Asigura-l ca se poate intoarce acasa in orice moment

Fie ca vorbim despre o petrecere in pijamale, de o noapte, fie ca vorbim despre o tabara de o saptamana, copilul trebuie sa stie ca, daca simte nevoia, este in regula sa iti ceara sa il iei acasa mai devreme. Ba chiar puteti stabili un plan pentru eventualitatea in care acest lucru se va intampla.

Atat pentru copil, cat si pentru parinti, separarea pentru o noapte sau mai multe este un moment important, esential pentru dezvoltarea autonomiei celui mic, care poate incepe astfel sa creeze experiente noi, independent de parinti.

Articole recomandate

Citeste si despre