Confesiuni de parinte: Mereu am spus ca nu o sa...

/ / Modificat: 2024-02-19
Confesiuni de parinte: Mereu am spus ca nu o sa...

Pana sa devii parinte, aveai creionat foarte clar in minte ce vei face si ce nu in cresterea, educarea si disciplinarea copilului tau. Lista ta imaginara a fost insa spulberata si stearsa cu totul din minte inca din primul moment in care ti-ai tinut copilul in brate si ai constatat ca "socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ". Vrand-nevrand, ai incalcat promisiuni facute tie insati in ceea ce priveste obiceiul de a lasa copilul la tv sau calculator, rasfatul acestuia sau consumul de alimente mai putin... sanatoase, nu-i asa?!

... alaptez in public

Nu erai impotriva alaptatului in public, dar nici nu te vedeai in postura de a-ti da hainele jos pentru a-i oferi bebelusului portia binemeritata de lapte hranitor de la san. Iti facusei scenarii despre cum ora mesei nu o sa te prinda niciodata in public, despre cum vei pleca doar cu biberoane pline cu lapte in geanta si alte metode prin care sa eviti acest gest stanjenitor.

Pana intr-o zi, cand ai constatat ca alaptarea copilului este mai importanta decat orice alt sentiment de jena. In plus, daca il hranesti la san intr-un colt retras, iti pui o esarfa deasupra si te imbraci comod, alaptarea nu este atat deloc stanjenitoare, iar pe chipurile celor din jur vezi mai multe zambete, decat priviri acide sau critice.

... las copilul la tv sau calculator

bebelus-televizor

Constienta fiind de numeroasele pericole la care sunt expusii copiii invatati sa stea in fata televizorului sau calculatorului, ti-ai promis ca aceste obiceiuri nu vor face parte dintre activitatile cotidiene ale micutului tau. Ti-ai dat insa repede seama ca micutul tau nu se va calma din plans decat daca vizioneaza reclama preferata de la tv, daca se joaca pe calculator sau daca se uita la un desen animat.

Fara sa iti dai seama, ai ajuns sa folosesti calculatorul si televizorul pe post de "calmante" pentru crizele de isterie ale copilului sau in loc de de "dadace" atunci cand aveai nevoie de cateva minute pentru a-ti termina treburile din casa. Atat timp cat aceste masuri nu devin un obicei, copilul nu este in pericolul de a deveni dependent de de tv sau calculator, deci nu trebuie sa te simti vinovata!

... il rasfat

Ti-au displacut intotdeauna copiii rasfatati, care cred ca li se cuvine totul si care dicteaza totul in casa... pana cand ai devenit mama. Iubirea nemasurata pentru copilul tau si dorinta de a-i oferi tot ce este mai bun si mai frumos te-a facut sa pici adesea in capcana rasfatului exagerat.

Pana ti-ai dat seama de greseala, micutul tau a devenit un "dictator" in familia ta, iar regretele deja nu au mai avut rostul.

... las copilul sa doarma cu mine in pat

somn-mama-copil

Ai criticat frecvent parintii care au impartit ani de zile dormitorul cu copiii lor si nu ti-ai imaginat niciodata ca vei ajunge in aceeasi postura cu ei. Insa in momentul in care ai constatat ca este mai usor sa ai grija de el noaptea cand este aproape de tine si sa nu mai fii nevoita sa te ridici ori de cate ori plange, ai renuntat la aceasta regula si ai transformat patul conjugal in patut pentru micutul tau.

Abia atunci cand a crescut, ti-ai dat seama ca nu a fost cea mai buna idee. Ai depus eforturi substantiale pentru a-l dezobisnui, dar totusi nu regreti ca ai facut-o! Ai amintiri frumoase legate de pozitiile in care micutul tau a adormit langa tine sau de tresariririle lui din timpul somnului.

Nu in ultimul rand, te-ai bucurat de ceva mai multe ore de somn, de mai putine plansete in timpul noptii si, de ce nu, de mai mult timp petrecut alaturi de micutul tau!

... las copilul sa isi faca nevoile in spatii publice

  Transformarea spatiului public in toaleta pentru cel mic a fost regula de la care nu te-ai fi gandit ca te vei abate vreodata. Insa, cum situatiile disperate cer solutii pe masura, ai "reusit" sa o incalci nu o data, ci de mai multe ori.

La fel ca multe alte mamici, in ciuda gestului jenant de a lasa copilul sa urineze in spatii publice, te-ai bucurat mai mult de faptul ca te-a anuntat la timp si ca nu a facut in pantaloni. Totodata, ti-ai promis ca nu o sa mai critici niciodata parintii care fac gesturi "nebunesti" in public, pentru ca nu stii cand statutul de mamica te va pune intr-o astfel de situatie.

... las copilul sa manance in alta parte decat in bucatarie

Ti-ai jurat ca o sa fii unul dintre acei parinti care isi invata copilul doar obiceiuri alimentare sanatoase si ca o sa ia masa doar in bucatarie. Insa in momentul in care copilul tau nu sta locului o clipa, refuza orice aliment, faci orice doar pentru a-l convinge sa pape ceva, chiar daca asta inseamna sa alergi dupa el prin toata casa sau sa ii oferi mancarea in fata televizorului.

De asemenea, mesele luate in familie, in jurul mesei din bucatarie, reprezinta o alta traditie pe care ti-ai propus-o inainte de a deveni mamica. Cu toate acestea, ai constatat ca este aproape imposibil sa sincronizezi agendele tuturor celor din casa pentru a lua masa zilnic in familie si ai ajuns sa te multumesti daca o faceti si doar o data pe saptamana.

... dau copilului sa manance alimente nesanatoase

  Ti-ai promis ca micutul tau va manca 100% sanatos, ca ii vei oferi doar mancare gatita in casa si ca ii vei oferi cele mai de calitate alimente. Planurile tale in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa au fost insa zadarnicite frecvent in situatia in care timpul nu ti-a permis sa gatesti atat de mult pe cat ti-ai dorit sau ca plimbarile in aer liber nu s-au sfarsit cu bine decat atunci cand cel mic a primit o inghetata sau o ciocolata.

In plus, nu de putine ori ti s-a intamplat sa potolesti foamea copilului cu cate o bomboana, un croissant sau cu un aliment deloc hranitor sau sanatos si, in ciuda sentimentelor de remuscare care te-au incercat, ai depasit rapid momentul. Pana la urma, atat timp cat alimentatia lui este echilibrata, astfel de gustari nu vor avea repercusiuni foarte mari asupra sanatatii lui.  

Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Viata parinte Crestere copii Educatie copii Disciplina copii

Articole recomandate

Citeste si despre