Ce sunt abilitatile parentale pozitive

/ / Modificat: 2021-11-04
Ce sunt abilitatile parentale pozitive

Educatia copiilor este una dintre cele mai dificile sarcini din viata. Din acest motiv, este foarte important ca parintii sa dezvolte inca de la inceput abilitatile necesare pentru cresterea copiilor. Pentru ca un parinte sa-si poata face trebaba intr-un mod responsabil si respectuos are nevoie de competente parentale pozitive. 

In general, toti parintii sunt capabili sa isi indeplineasca rolul. Cu toate acestea, o serie de factori pot conditiona punerea in aplicare a cunostintelor necesare.

Pentru a se dezvolta corespunzator, copiii depind de o legatura puternica intre ei si parinti, iar cei care trebuie sa depuna eforturi pentru ca acest lucru sa se intampla sunt chiar parintii. Pentru ca acest lucru sa se intampla, parintii au nevoie de cateva instrumente fundamentale pentru cresterea micutilor.

Ce sunt abilitatile parentale pozitive

Cand vorbim despre abilitatile parentale pozitive ne referim la resursele cognitive, emotionale si comportamentale pe care parintii le folosesc in cresterea copiilor. Avand aceste resurse, parintii reusesc sa le ofere afectiune si siguranta si sa creeze conditiile necesare pentru ca micutii sa se dezvolte intr-un mod sanatos.

Este important sa facem o distinctie intre doua concepte cheie:

  • Abilitatile sau competentele parentale - sunt acele caracteristici personale ale parintilor care le permit sa se ocupe in mod adecvat de educatia copiilor lor.
  • Competente parentale - se refera la punerea in aplicare a fiecareia dintre competentele parentale disponibile.

Care sunt functiile abilitatilor parentale pozitive in copilarie?

Abilitatile parentale pozitive trebuie sa indeplineasca trei functii esentiale: 

Functia de socializare – il ajuta pe copil sa se dezvolte si sa aiba bune interactiuni cu mediul inconjurator. Parintii au rolul de a servi drept exemplu pentru copii in vederea dobandirii unor comportamente acceptabile din punct de vedere social. Acest lucru este esential pentru ca micutii sa invete sa relationeze cu ceilalti intr-un mod respectuos.

Functia de cultivare - pentru a creste persoane sanatoase si bine pregatite, este necesar sa le hranim fizic si emotional. In acest sens, un atasament sigur inca din primele etape ale vietii le permite copiilor sa se simta in siguranta si protejati pentru a experimenta in afara cuibului.

Functia educationala - daca vrem sa le oferim copiilor nostri o lume mai buna, trebuie sa le transmitem valori bune. Printre acestea se numara responsabilitatea si respectul pentru viata umana si pentru natura.

Ce abilitati parentale sunt necesare in primii ani de viata

In timpul copilariei timpurii, este esential sa contribuim la dezvoltarea pozitiva si adecvata a copiilor. Pentru a realiza acest lucru, este necesar sa se faca apel la anumite abilitati personale care fac parte din parentingul pozitiv: empatie, flexibilitate, altruism, abilitati de rezolvare a problemelor si asertivitate.

In aceasta ordine de idei, abilitatile parentale pozitive necesare pentru cresterea copiilor mici sunt urmatoarele:

  • Responsabilizarea: incurajeaza copiii sa se straduiasca sa isi dezvolte propriile capacitati pentru a-si atinge obiectivele personale si sociale.
  • Legatura calda: ofera siguranta emotionala.
  • Sprijin si stimulare: ii ajuta pe copii sa isi dezvolte capacitatile interioare.
  • Structura: un mediu cu limite clare le ofera copiilor siguranta externa si interna necesara pentru a se linisti.
  • Educatie fara violenta: aceasta este o conditie fundamentala pentru a creste indivizi care vor construi o societate dreapta si pasnica.

Beneficiile abilitatilor parentale pozitive

Atunci cand abilitatile parentale pozitive sunt puse in aplicare, aspecte ale vietii copiilor, precum sanatatea fizica, emotionala si psihologica beneficiaza in mod direct.

La randul lor, parintii care pun in practica aceste abilitati sunt mai calmi si mai respectuosi in educatia copiilor lor. Acest lucru le permite copiilor lor sa creasca intr-un mediu mult mai vesel si mai pasnic, in care respectul, afectiunea si solidaritatea reprezinta norma.

Din acest motiv, copiii crescuti in acest mod vor fi oameni mai sanatosi, mai echilibrati si mai drepti.

Sursa foto: pexels.com

Taguri Parenting modern

Articole recomandate

Citeste si despre