5 greseli pe care sa nu le faci cu al doilea copil

/ / Modificat: 2022-01-11
5 greseli pe care sa nu le faci cu al doilea copil

Cand esti parinte pentru prima data poti comite o serie de greseli din lipsa de experienta sau ascultand sfaturile altor persoane. Odata ce devii parinte pentru a doua oara insa, este important sa nu repeti greselile pe care le-ai facut prima data.

De asemenea, unii parinti, cand ajung la al doilea copil, pot comite o alta serie de greseli, dintr-o incredere excesiva. In plus, parintii au adesea tendinta de a trata la fel ambii copii, desi acestia sunt extrem de diferiti.

Ce greseli nu trebuie sa faci cu al doilea copil

Iata care sunt cele mai frecvente greseli pe care parintii le fac cu al doilea copil:

1. Pornesti la drum cu credinta ca totul va fi mai usor

Cand ajung la al doilea copil, parintii au tendinta de a crede ca totul este sub control si ca va fi mult mai usor, dar si ca nu va fi o problema prea mare sa se descurce cu ambii copii.

Nu uita insa ca in momentul in care ai mai multi copii, sarcinile se inmultesc considerabil, iar timpul nu.   In plus, copiii au nevoi diferite, indiferent de diferenta de varsta dintre ei. Prin urmare totul va deveni mai dificil si mai stresant.  

Desigur, veti reusi sa va descurcati, insa nu trebuie sa pleci la drum cu gandul ca va fi mai usor.

2. Sa crezi ca al doilea copil va fi la fel ca primul

Fiecare copil este diferit. Acest lucru este valabil inclusiv in cazul gemenilor. Prin urmare, sa crezi ca al doilea copil va fi la fel ca primul, este o greseala. Copiii au personalitati diferite, chiar opuse, uneori. Unii dorm mai putin, altii mai mult, unii plang mai des, altii refuza mancarea pe care celalalt o adora. Si lista poate continua. Prin urmare nu este total gresit sa crezi ca vor fi la fel si sa-l tratezi pe al doilea la fel ca pe primul.

3. Nu-ti mai dedici o parte din timp copilului mai mare 

Cand apare un nou bebelus in casa, poate fi dificil sa te imparti in doua, deoarece cel mic are nevoie de foarte multa atentie. In plus, se aduna si oboseala. De multe ori se intampla ca primul copil sa-si petreaca brusc mai mult timp cu tatal sau cu bunicii, simtindu-se abandonat de mama. Cel mai bine este sa stai cu ambii copii. Chiar daca nu mai puteti face impreuna tot ce faceati impreuna, il poti implica in activitatile pe care le faci cu bebelusul. Sau puteti desena in timp ce stai si cu cel mic. Ai grija insa sa nu ii oferi copilului cel mare responsabilitati in ceea ce priveste ingrijirea fratelui mai mic, indiferent de diferenta de varsta dintre cei doi.

4. Compararea si etichetarea

Compararea si etichetarea copilului nu trebuie sa se faca niciodata. Nu trebuie sa uiti ca fiecare copil este diferit si niciunul nu este mai bun sau mai rau, mai destept sau mai putin destept. Ei sunt pur si simplu diferiti si este normal sa fie asa. Compararea si etichetarea copiilor le face doar rau.  

5. Ai impresia ca fratele mai mare este brusc mai mare

Este una dintre greselile frecvente pe care parintii le fac. Odata ce vin acasa cu bebelusul au impresia brusc, ca fratele mai mare este mai mare decat este de fapt. Dar nu trebuie sa uiti ca el sau ea este acelasi copil ca si inainte.

Prin urmare nu incepe sa faci greseala de a le cere sa nu planga “pentru ca sunt mai mari”, sau sa critici un comportament al copilului. Este important sa ii comunici de ce nu este ok sa faca un anumit lucru, sau sa afli cauza pentru care face acel lucru. De multe ori copiii se simb brus neglijati cand apare fratele mai mic si tind sa planga mai des sau sa faca lucruri pe care inainte nu le faceau pentru a atrage atentia parintilor.

FOTO: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greseli de educare

Articole recomandate

Citeste si despre