De ce este importanta activitatea fizica pentru dezvoltarea copiilor

/ / Modificat: 2021-08-05
De ce este importanta activitatea fizica pentru dezvoltarea copiilor

Dezvoltarea copiilor, atat pe partea cognitiva, cat si fizica, depinde intr-o mare parte de miscarea fizica, jocul in aer liber si o viata activa in general. Copiii care se bucura de aceste elemente inca din primii ani de viata se dezvolta mai sanatos, pot invata mai repede si au avantajul unui start ideal in viata. Viata la oras si era tehnologiei pot ridica probleme parintilor in prezent, in special in ceea ce priveste evitarea unui stil de viata sedentar al copiilor. De aceea este important ca parintii sa se concentreze pe aceste aspecte vitale pentru dezvoltarea normala a copiilor. Iata cateva motive pentru care activitatea fizica reprezinta o necesitate pe toate planurile:

Capacitate pulmonara crescuta

Miscarea fizica este necesara in viata copiilor pentru a-si folosi plamanii si pentru a le dezvolta capacitatea si rezistenta. Exercitiile fizice regulate din viata copiilor exista sub forma de jocuri in aer liber, ore de sport la gradinita sau scoala, dar si activitati alaturi de parinti si prieteni. De exemplu, este important sa-l inveti pe copil sa mearga pe bicicleta inca de mic, pentru a se putea distra, in timp ce practica miscare in aer liber. Cauta biciclete potrivite in functie de varsta si ajuta-l sa descopere bucuriile jocului in combinatie cu invatarea unei noi abilitati. Mersul pe bicicleta ii va dezvolta coordonarea si isi va folosi fiecare muschi din corp atunci cand pedaleaza ore in sir.

Dezvoltare cognitiva

La fel ca vorba faimoasa Mens sana in corpore sano, activitatea fizica ajuta la dezvoltarea cognitiva a copiilor care duc un stil de viata sanatos. In timp ce acestia fac exercitii sau practica un sport, se formeaza noi conexiuni cu ajutorul celulelor nervoase care se activeaza. Rezultatele acestui proces implica o concentrare si o memorie mai buna, care il vor ajuta in procesele de invatare la scoala si la gradinita. De asemenea, conexiunile noi care se formeaza in creier ajuta la dezvoltarea accelerata a creierului, abilitati motorii mai bune, capacitatea de a rezolva probleme si activeaza creativitatea.

Intarirea oaselor si a muschilor

Dezvoltarea sistemului osos si muscular este un proces important in primii ani de viata ai unui copil, iar mentinerea acestora continua pe tot parcursul vietii. Copilul tau are nevoie de un start optim in ceea ce priveste dezvoltarea fizica, iar activitatile si exercitiile sunt cele mai potrivite metode prin care acesta poate creste fara probleme. Copilul tau poate incepe cu exercitii usoare, precum mersul pe jos si alergatul prin curte sau in parc, iar mai apoi il poti inscrie la antrenamente pe care le prefera sau la tabere in care se poate bucura de cat mai multa miscare in aer liber.

Dezvoltarea abilitatilor de socializare

Activitatile fizice alaturi de copii de aceeasi varsta sau chiar alaturi de adulti ajuta copiii sa-si formeze abilitatile de socializare. Sporturile de echipa sunt cele mai potrivite pentru a-l ajuta pe copilul tau sa inteleaga importanta socializarii, dar poti sa-l lasi sa aleaga singur activitatea preferata. Copiii au capacitatea de a transforma orice activitate in joaca, stiu sa formeze echipe si sa inventeze reguli. Munca de echipa este o alta abilitate cu care copilul tau face cunostinta in timpul activitatilor de grup.

Incurajeaza-ti copilul sa aprecieze miscarea si sa se simta mereu in elementul lui in timpul activitatilor fizice. Odata ce se obisnuieste cu acestea de la o varsta frageda, va continua obiceiurile sanatoase in viata sa de adult.

Sursa foto: pexels.com

Taguri Activitate fizica copii Dezvoltarea copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre