De ce ar trebui sa nu-i mai dai fiicei tale numai papusi

/ / Modificat: 2018-12-13
De ce ar trebui sa nu-i mai dai fiicei tale numai papusi

A fi parinte si a educa copiii nu este o sarcina usoara, deoarece atentia, grija printilor in primii ani ai vietii si modelele de relatii pe care le observa, impreuna cu stimulii pe care ii primeste, sunt elemente decisive pentru dezvoltarea cognitiva si socio-emotionala a creierului.

fetita papusa

Unul dintre cei mai importanti stimuli pe care copiii trebuie sa-i primeasca sunt jocurile și jucariile, dar este extrem de important sa faci alegerile adecvate si, mai presus de toate, sa nu cazi in stereotipuri de gen.

Nu alege jucariile specifice sexului copilului

Majoritatea femeilor au crescut cu papusi sau cu o bucatatrie de jucarie, in timp ce majoritatea barbatilor au crescut jucandu-se de-a astronautul sau conduceau masini sau trenuri mici. Acest lucru s-a intamplat (si se intampla) din cauza stereotipurilor, chiar si atunci cand vine vorba de jucarii.

Lauren Spinner, psiholog de dezvoltare la Universitatea din Kent, intr-un studiu publicat in revista "Sex Roles," subliniaza faptul ca, in mod traditional, puzzle-urile si lego-urile, incurajeaza abilitatile vizuale si spatiale, comunicarea si abilitatile sociale.In acest fel, daca fetele se joaca numai cu jucarii specifice fetelor, iar baietii numai cu jucarii specifice baietilor, poate face ca propriile interese si viitorul lor sa fie mult mai limitate.

copii joaca

Laura Zimmermann, psiholog de dezvoltare si profesor de psihologie de la Universitatea din Shenandoah, Virginia, intr-un studiu publicat in "Jurnalul Copiilor si al Mass-media," explica faptul ca nu este vorba ca-i "ascunzi" papusa sau trenuletul, dar ca cel mai important lucru este ca micutii au libertatea de a se juca cu jucariile care le plac, deoarece jucariile nu ar trebui sa fie atribuite pe sexe.

"Este foarte important ca micutii sa beneficieze de aceasta gama larga de experiente. Jucariile si jocurile ar trebui sa le ofere spatiu, sa nu-si limiteze optiunile,"a explicat  Zimmermann in "The New York Times."

Libertatea jocului

Nu este normal sa interzici unei fete sa joace ceva ce-i place, doar pentru ca societate spune ca acel joc nu este potrivit , deoarece alegerea jocurilor ar trebui sa fie intotdeauna o alegere individuala.

In plus, este extrem de important sa incluzi in biblioteca si alte carti în afara de cele despre printese sau astronauti, deoarece, prin incurajarea altor tipuri de povestiri, poti distruge stereotipurile si poti crea valori precum egalitatea inca de la varste mici.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii Fata Baiat Jucarii Papusa

Articole recomandate

Citeste si despre